Till huvudinnehåll

Agenda 2030

Här redovisas hur hänsyn har tagits till Agenda 2030-målen

Relevanta Agenda 2030-mål bedöms vara:

(1) Ingen fattigdom, (2) Ingen hunger, (3) God hälsa och välbefinnande, (4) God utbildning för alla, (5) Jämställdhet, (6) Rent vatten och sanitet för alla, (7) Hållbara energi för alla, (8) Anständiga arbetsvillkor och tillväxt för alla, (9) Hållbara industrier, innovationer och infrastruktur, (10) Minska ojämlikhet, (11) Hållbara städer och samhällen, (13) Bekämpa klimatförändringarna, (15) Ekosystem och biologisk mångfald, (16) Fredliga och inkluderande samhällen.

 

Nedan redovisas varje relevant mål och planens påverkan på måluppfyllelse.

Bidrar till måluppfyllelse

Genom att uppmuntra sociala företag samt möjliggöra för olika typer av etableringar ökar försörjningsgraden bland kommunens invånare oavsett förutsättningar.

Bidrar till måluppfyllelse

Att säkerställa att brukningsvärd jordbruksmark inte bebyggs finns det en beredskap för ökad livsmedelsförsörjning om behovet uppstår.

Bidrar till måluppfyllelse

Genom att planförslaget uppmuntrar till mötesplatser, trygghet, tillgång till natur- och friluftslivsområden, fler gång- och cykelbanor samt ett mer levande stadsrum bidrar planen till ökad rörelse, rekreation samt sociala möten vilka alla bidrar till god hälsa och välbefinnande. Planen tar i viss utsträckning hänsyn till ren luft och att undvika buller vilket bidrar till god hälsa. Dock finns det faktorer i planen som kommer bidra till ökat buller vilket kan få konsekvenser på hälsan om inte hänsyn tas till dessa källor vid detaljplanering och liknande.

Bidrar till måluppfyllelse

Genom att centrera bebyggelsen till platser där skolor redan finns skapas goda förutsättningar för en god utbildning för alla.

Bidrar till måluppfyllelse

Främst planens fokus på tillgänglighet, närhet till viktiga målpunkter och trygga och levande platser skapar en kommun där behov som i högre utsträckning rör kvinnor får ökat utrymme.

Bidrar till måluppfyllelse

Möjligheter till avloppslösningar ska finnas vid all nyetablering. Samtliga vattentäkter i kommunen kommer att få skyddsföreskrifter.

Bidrar till måluppfyllelse och motverkar måluppfyllelse

Planen prioriterar vindkraft i hög utsträckning men ingen annan hållbar energikälla. Värdefulla kulturmiljöer och naturmiljöer prioriteras vid konflikt vilket kan göra att önskade etableringar inte kan bli av.

Bidrar till måluppfyllelse

Genom att skapa förutsättningar för inflyttning till Lycksele kommun samt tuppmuntra till nya etableringar bidrar planen till goda förutsättningar för ekonomisk tillväxt

Bidrar till måluppfyllelse

Planen prioriterar en hållbar infrastruktur med laddstolpar samt elektrifiering av tvärbanan. Planen berör inte innovationer och hållbar industri mer än att skapa hållbara pendlingsalternativ till planerade industriområden

Bidrar till måluppfyllelse

Blandbebyggelse samt tillgängliggörande av mötesplatser, natur- och friluftsliv samt närhet till grönområden bidrar till att skapa samma förutsättningar för kommunens invånare oavsett boende eller ekonomi.

Bidrar till måluppfyllelse

Stad och landsbygd planeras för sammanhållen bebyggelse på ett sådant sätt att så många som möjligt ska ha nära till jobb, skola och annan service samt i närheten av kollektivtrafikstråk vilket bidrar till både de sociala och ekologiska aspekterna.

Arbete med ekosystemtjänster, i form av fokus på olika former av grönstruktur i bebyggd miljö bidrar till hållbara städer och samhällen.

Bidrar till måluppfyllelse och motverkar måluppfyllelse

En ökad tillväxt kan komma att öka klimatutsläppen genom att det blir fler som använder fossila bränslen, konsumerar med mera. Genom att sätta ett högt värde på bevarande av skog, värdefull natur och genom att skapa ren energi och laddstolpar samt bättre möjligheter att gå och cykla bör klimatförändringstakten minska.

Bidrar till måluppfyllelse och motverkar måluppfyllelse

Genom att prioritera bevarande av värdefulla naturområden, prioritera skolskogar och stadsnära natur ökar den biologiska mångfalden samt kunskapen om den. Att prioritera de samiska intressena bidrar bevarande av den biologiska mångfalden. Främst tätortsnära prioriteras ekosystemtjänster genom grönområden i städer. Övriga delar av kommunen lämnas i högre utsträckning orörda och påverkas inte negativt. Ökad mark som tas i anspråk för industrier och bostäder påverkar negativt. Planen prioriterar att mark med låga värden prioriteras och att ekologisk kompensation görs om detta inte är möjligt vilket mildrar effekterna.

Bidrar till måluppfyllelse

Planförslaget tar fasta vid tillgänglighet, universell utformning, blandbebyggelse och minskad boendesegregation samt att förbättra de sociala möjligheterna och möjligheterna för äldre vilket alla bidrar till ett inkluderande samhälle.

Uppdaterad den 7 mars 2023