Är du förberedd på en kris?
Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? I dag inleds den nationella krisberedskapsveckan, en kampanjvecka för att lyfta vikten av en hemberedskap och vad du som medborgare kan bidra med vid allvarliga händelser eller samhällskriser. I år blir det särskilda aktiviteter för att nå unga mellan 13 och 19 år.
Kampanjen Krisberedskapsveckan genomförs runtom i landet för att få människor att reflektera över hur samhällskriser kan vända upp och ner på vår vardag och om vikten av att ha en hemberedskap.
I år riktar kampanjen särskilt in sig på unga, 13–19 år, för att bland annat öka medvetenheten om hur kriser kan påverka samhället och individen. Länsstyrelsen har, i samarbete med kommunerna i länet, tagit fram en film riktad mot målgruppen unga. Den kommer under veckan att exponeras i sociala medier, i bioreklam och på reklamplatser.
Krislåda - en räddare i nöden
Alla människor har ett ansvar för att skydda sitt eget liv och sin egendom. Det gäller även vid en samhällskris. Det innebär att du behöver se till att du och dina nära och kära klarar vardagen om samhället inte fungerar som vi är vana vid.
Hemberedskap innebär bland annat att du samlar saker som är bra att ha hemma i en krislåda. Krislådan är ett bra sätt att tillgodose ditt hushålls behov av mat, värme, vatten och kommunikation även om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer har slutat att fungera.
Lycksele kommun kan bidra med råd och tips på hur du kan förbereda dig och hur du ska agera om något händer. Läs mer om krislådan via länken till höger.
Kampanjvecka 6-12 maj
På vår hemsida och i våra sociala medier lägger vi ut information om hemberedskap under veckan.
På www.lycksele.se/krisberedskap hittar du mer information om din egen hemberedskap, hur kommunen agerar vid en samhällskris och vilka risker det finns i vår kommun.
Uppdaterad den 9 maj 2019