Till huvudinnehåll

Digitala mediets påverkan på våra barn och unga

Det finns tips på hur man kan hantera sin prestationsångest i skolan, eller hur ditt arbetsminne fungerar. Innehåll och metodik kommer från konceptet "Det syns inte", som utvecklats i samverkan med bl.a hjärnforskaren Sissela Nutley. I tillägg länkas det till en hel del resurser inom detta ämnesområde, som kan fungera som stöd i skolan, på jobbet och på fritiden. 

 

Barn- och unga och vuxna i deras närhet står inför stora utmaningar när det gäller digitala medier. Exponering för olämpligt innehåll, som våld eller orealistiska skönhetsideal, är ett bekymmer. Ökad skärmtid kan påverka sömnmönster och fysisk hälsa.

Cybermobbning och kränkningar online är risker för psykiskt välbefinnande. Dessutom kan överdriven användning av sociala medier påverka självkänsla och mentalt välmående. Föräldrar, pedagoger och hälso- och sjukvårdspersonal står inför utmaningen att balansera bilden kring risker med digital överkonsumtion som ex. spel och sociala medier.

Med rätt kunskap och information inom ämnet, så kan de digitala resurserna främja en hälsosam och trygg användning för oss alla och inte minst våra barn och unga.

 

Nu har vi publicerat fyra olika filmer som utifrån olika perspektiv visar hur det påverkar oss alla. Dela gärna med pedagoger, föräldrar och alla som vill ta del av kunskap och forskning i ämnet.

 

Det syns inte fokus och uppmärksamhet (lycksele.se)

Det syns inte prestationsångest (lycksele.se)

Det syns inte den mentala tallriksmodellen (lycksele.se)

Det syns inte digitala medier (lycksele.se)

Kontakta sidansvarig: webmaster

Uppdaterad den 22 december 2023