Till huvudinnehåll

Fira World Snow Day i Bocksliden

Vintern är i full gång med snö i hela landet med rekordmånga skid- och snowboardåkare i både längdspår och backar. Den 21 januari firas World Snow Day, en dag full av aktiviteter i anläggningar och backar över hela landet. Och ett tillfälle att fånga upp både gamla och nya åkare. Tillsammans sprider vi skidglädje till fler och sätter Sverige i rörelse. 

På många platser i landet är hemmabacken vintertid en extra fritidsgård. Men det kräver resurser och engagemang. Både från kommuner och från de som driver hemmabackarna, som i många fall är ideella föreningar.

- Skidglädje är glädje under hela livet. Genom World Snow Day vill vi sprida skidglädje och bryta stillasittandet i Sverige. Ett stillasittande som ökar under vintern, hälsar Fritidenheten Lycksele.

Varje krona som det offentliga satsar på fysisk aktivitet ger samhället fyra kronor tillbaka genom lägre kostnader för vård och hälsa. Här fyller hemmabacken en viktig funktion genom att bidra till rörelseglädje och folkhälsa under den delen av året då vi är som mest inomhus och stillasittande.


Vi ses väl på World Snow Day?

Bocksliden söndag den 21 januari klockan 10–15.

Friluftsfrämjande bjuder de 25 första besökarna på gratis liftkort!

Lycksele IF Alpina har en slalombana för alla.

Längdspåret finns uppkört efter skogsväg mot Furuvik 4 kilometer.

Vi bjuder på kaffe!


Fakta om hemmabackarna
Det finns cirka 150 hemmabackar i Sverige, en hemmabacke är en skidanläggning som är ortsnära och har lokalbefolkningen som främsta målgrupp. En hemmabacke drivs oftast av ideella föreningar, kommuner eller i vissa fall bolag.

Nya livscykelanalyser visar att skidanläggningars klimat- och kostnadsbelastning per person är jämförbara eller även lägre än exempelvis simhallar och ishallar. En mindre skidanläggning förbrukar  60–70 procent mindre energi än en ishall. Dessutom finns det mycket som kommuner och skidanläggningar tillsammans kan göra för att energieffektivisera: investera i effektiva snösystem och förstärka positiva miljöeffekter som att friluftsområdet skyddar natur, främjar biologisk mångfald och kan användas på fler sätt under sommarhalvåret.


Fakta om World Snow Day
World Snow Day är ett initiativ som startades internationellt av FIS år 2012. Grunden till den är att det ska finnas en dag för att peppa till snöglädje. 2024 är tredje året då Friluftsfrämjandet, SLAO och Svenska Skidförbundet stöttar hemmabackar runt om i Sverige på olika sätt.

 

 

Uppdaterad den 18 januari 2024