Till huvudinnehåll

Handlingsplan för allmänna lekplatser

Bild på lekplats

Kommunstyrelsen har antagit en handlingsplan för Lycksele kommuns allmänna lekplatser. Handlingsplanen är utformad för att Lycksele kommuns allmänna lekplatser ska vara attraktiva, utmanande och framför allt säkra, trygga och tillgängliga för alla barn och unga.

Bakgrund
I Lycksele kommun finns idag 19 allmänna lekplatser som är belägna på kommunal mark. Säkerhet och tillgänglighet i lekplatserna styrs av lagkrav. Varje år säkerhets-besiktigas lekplatserna och vid anmärkningar åtgärdas felen. Dock kan det innebära att äldre utrustningar tas bort om den inte går att reparera till en säker utrustning.

För att uppfylla regelverken samt utveckla lekplatserna till attraktiva, utmanade och säkra, trygga lekplatser behövs det riktlinjer och visioner för ett hållbart arbete med kommunens allmänna lekplatser.

Lekplatsutredning
Som grund och till handlingsplanen ligger Lekplatsutredningen för Lycksele kommuns allmänna lekplatser 2023. Utredningen gav en inblick i hur Lycksele kommuns medborgare nyttjar och önskar att lekplatserna ska vara och innehålla.

Handlingsplanen för allmänna lekplatser
Handlingsplanen är framtagen med syfte att säkra drift- och underhåll samt utveckla våra allmänna lekplatser till attraktiva mötesplatser för medborgare och besökare. Handlingsplanen ligger i linje med Lycksele kommuns värdegrund, vision och mål om hur vi vill att Lycksele ska utvecklas till en välkomnande kommun med högt attraktionsvärde där allmänna lekplatser har ett stort värde för barn och ungdomar i den vardagliga, spontana leken och aktiviteterna.

Genom att främja våra barn och ungas hälsa, skapa platser som ger dem förutsättningar att röra på sig, mötas och socialiseras gynnas inte bara den fysiska och psykiska hälsan. Barnens upplevelse och platsens attraktion skapar positiva upplevelser och minnen som de bär med sig vidare i livet.

Vad innebär handlingsplanen?
Klicka på länken för mer information.

Uppdaterad den 26 juni 2024