Till huvudinnehåll

Information om nya regler kring ursprungsmärkning av kött

Bild på tallrik med mat.

Snart blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025.

De nya bestämmelserna i Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelsinformation innebär att restauranger och andra storhushållsverksamheter måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. Informationen till gästerna ska baseras på sådana uppgifter som företagare redan idag får från sina leverantörer enligt krav från EU. Det vill säga för sådant kött som redan i dag måste ursprungsmärkas när det säljs i butik.

Reglerna vara enkla att följa
Det innebär att uppgift om ursprungsland inte behöver lämnas när restauranger använt sig av korvar eller andra sammansatta ingredienser eller kött som redan värmebehandlats, till exempel färdigstekta hamburgare, som köpts in från leverantörer. Matgästen har rätt att få informationen på samma sätt som för innehåll av allergena ingredienser i maten. Det betyder att den antingen kan ges muntligt eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån.

Samtidigt som det ska vara enkelt för restauranggästen att få information om köttets ursprung ska reglerna vara enkla att följa för företagaren. Uppgiften behöver därför bara lämnas på den plats där verksamheten bedrivs. Informationen behöver alltså inte lämnas i exempelvis beställningsappar, på företagares webbplatser eller vid hemkörning av mat.

Mer information hittas på Livsmedelsverkets hemsida.

Uppdaterad den 20 januari 2025