Till huvudinnehåll

Inventering av oregistrerade livsmedelsföretag inom Lycksele kommun

Myndighetsnämnden har genom sin omvärldsbevakning blivit uppmärksammad om att det bedrivs livsmedelsverksamheter runt om i kommunen som inte är registrerade. Nämnden har därför som ett led i att hålla sina register uppdaterade startat ett projekt vars syfte är att samla in uppgifter om dessa verksamheter för att kunna bedöma om de behöver vara registrerade eller inte.

Fokus har varit föreningar och församlingar hemmahörande i Lycksele kommun. Nämnden har haft kännedom om att det bedrivs oregistrerad livsmedelsverksamhet inom kommunen dock inte i vilken omfattning.

Myndighetsnämnden är ansvarig för att hålla uppdaterade tillsynsregister över de livsmedelsföretag som ska vara registrerade enligt artikel 6.2 EG-förordning 852/2004 om livsmedelshygien samt § 23 livsmedelsförordning (2006:813). Tillika är verksamhetsutövare som bedriver livsmedelshantering skyldiga att känna till om deras verksamhet kräver registrering eller inte, de är också skyldiga att registrera sin verksamhet senast 14 dagar innan den påbörjas.

Företagarna betalar timavgift
Tidigare har registrerade livsmedelsföretag betalat en årlig avgift för den livsmedelskontroll som kommunen utfört, från och med 1 januari 2024 övergick man till efterhandsdebitering, alltså att företagarna betalar timavgift efter varje livsmedelskontroll.

Kontrollerna utförs numera enligt ett fastställt kontrollintervall som varierar beroende på verksamhetens omfattning. De enklaste anläggningarna till exempel sommarcaféer, enklare kiosker, bakning av bröd, försäljning av färdigförpackade livsmedel i mindre skala, har normalt kontrollintervallet 1 besök under en period av 5 år. En restaurang som sysselsätter upp till 5 årsarbetskrafter som lagar mat från grunden har normalt kontrollintervallet 5 besök under 5 år, alltså 1 besök per år.

Placeras i den lägsta riskklassen
De verksamheter som berörs av detta projekt och som ska vara registrerade kommer med största sannolikhet att placeras i den lägsta riskklassen och få kontrollfrekvensen 1 besök under 5 år.

Kontrolltiden per besök för dessa ytterst enkla verksamheter landar normalt på cirka 1 timme. Det kan bli aktuellt med mer tid om det vid kontroll skulle uppmärksammas omfattande brister. Timavgiften för livsmedelskontroll är beslutat till 1519 kronor/timme.

Uppdaterad den 3 juni 2024