Till huvudinnehåll

Jennifer ny inflyttarlots i Lycksele

Bild på Jennifer som ler mot kameran.

Jennifer Bleibdrey är anställd som ny inflyttarlots i Lycksele sedan i början av februari.

Jennifer arbetar sedan två veckor tillbaka som inflyttarlots i Lycksele kommun inom Region 10:s samverkansprojekt Move up North. Projektet har som målsättning att skapa en mer hållbar kompetensförsörjning och på lång sikt bidra till att skapa ett robust samhälle med utvecklingspotential.

Vem är du?
- Jag heter Jennifer och bor i Hedlunda tillsammans med min sambo och våra tvillingdöttrar men kommer ursprungligen från en mindre by strax utanför Vännäs. Som tonåring drömde jag om att få byta ut landsbygden mot ett storstadsliv med allt vad det innebar från karriärmöjligheter och nattliv. Det var därför ingen större chock när jag flög till USA som au pair ett par år efter gymnasiet och också blev kvar där i sju år och levde det ultimata storstadslivet i New York City. Men med åren började en hemlängtan växa sig fram och 2018 gick flyttlasset tillbaka hem till Sverige och till Lycksele, dit min mamma flyttat ett par år tidigare.

Känslan att kunna andas
För Jennifer skulle flytten till Lycksele vara tillfällig, en inställning som snabbt ändrades då det inte tog lång tid för henne att inse vad det var hon längtat hem till och hon kände sig hemma här.
- Känslan av att kunna andas, närhet till storslagen och vacker natur och vänliga människor var bara några faktorer som gav livet en helt annan mening, säger hon. 

Berätta om din tjänst, vad gör en inflyttarlots?
-Som inflyttarlots är jag ansiktet utåt och kommer att arbeta aktivt med just inflyttarfrågor i Lycksele kommun. Det kan vara frågor från människor som är nyfikna på att flytta till Lycksele eller de som redan går i tankarna att flytta till Lycksele och som vill få hjälp och stöd på vägen med praktiska saker som boende, arbete och fritidsliv för att snabbt hamna tillrätta, säger Jennifer och fortsätter: 

- En lika stor del av mitt arbete kommer att handla om att attrahera hit människor som inte redan vet att de vill flytta till Lycksele eller någon av våra övriga inlandsorter, och det kommer handla mycket om att synas men också att arbeta med våra attraktionsfaktorer för att utveckla och göra det lättare att ta steget att flytta hit. Min roll är en ny roll som ska få växa fram och där jag kommer att samverka med olika enheter och aktörer inom kommunen men också med andra inflyttarlotsar inom projektet Move up North. 

Vilka fördelar har Lycksele som du vill lyfta?
- Jag vet att jag inte är ensam om att tycka att livskvalitén, naturen och värdskapet är tre saker som sätter Lycksele på kartan och skapar en särskild stolthet som invånare, men Lycksele är också så mycket mer än bara det!

Vad ser du mest fram emot med rollen som inflyttarlots?
- Att få vara en ambassadör för vår region och särskilt Lycksele kommun! Jag har aldrig ångrat min flytt till Lycksele och det ska bli så oerhört roligt att få locka hit fler och bidra till att inlandet fortsätter att leva och utvecklas.

Jennifers topp tre fördelar som Lycksele har är: 

  1. Vi ligger inte bara nära naturen som oftast hittas precis utanför dörren, vi ligger nära allt från fjäll till storstad vilket gör vår lagom stora stad både central och tillgänglig.
  2. Vi har ett rikt näringsliv som medför fantastiska karriärmöjligheter oavsett vilken bransch eller yrke man är intresserad av. Att känna att man måste flytta till stora staden för att "bli något" eller att känna att man "offrar" möjligheter för att flytta till landsbygden stämmer därför inte.
  3. Invånarna i Lycksele har ett brett nätverk och man upplever ofta en "alla känner alla" känsla. Men det tillsammans med det goda värdskapet bidrar till att man som inflyttad lättare lär känna människor själv, lär sig navigera snabbt och får tillgång till möjligheter utan att själv måsta ha ett brett nätverk på plats.

Uppdaterad den 14 februari 2024