Lyckseles företagsklimat blir bättre och bättre
I går publicerades företagsklimatet för 2023. Lycksele kommun ligger på plats 85 i Svenskt Näringslivs ranking och är nu topp tre i Västerbotten.
Gustaf Axelsson, näringslivschef i Lycksele är positiv till resultatet och berättar att det ligger ett aktivt arbete bakom.
- Att vi hamnar på plats 85 i Svenskt Näringslivs ranking är bra, kanske till och med bäst betyg någonsin för Lycksele kommun. I SKR:s mätning Insikt hamnar vi på plats 12 i Sverige. Det är ingen slump att det är så. Tillsammans med företagen i kommunen, så arbetar vi metodiskt och systematiskt för att få ett så gynnsamt klimat som möjligt att vara företagsam i och det har gett resultat, säger Gustaf Axelsson.
Upphandlingar utförs effektivt
Svenskt Näringslivs ranking berör frågor om dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare, kommunens service och bemötande vid handläggning av företagsärenden, samt kommunens upphandling som har blivit ännu bättre. Där hamnar Lycksele på plats 14 vilket är Lyckseles bästa resultat någonsin. Jämförelsevis låg Lycksele på plats 154 år 2019.
- Kommunen har som mål att säkerställa att alla upphandlingar utförs effektivt, transparent och rättvist samtidigt som man aktivt stödjer det lokala näringslivet. Genom att arbeta nära företag i kommunen har mervärden skapats som gynnar både lokala företag och kommunens invånare, säger Tobias Linder, upphandlare för Lycksele kommun.
Framgångsfaktorer som har lett till klättringen i rankingen inkluderar en tät dialog med näringslivet.
- Vi har aktivt arbetat med att etablera en nära dialog med lokala företag. Genom att förstå deras behov och utmaningar kan man anpassa upphandlingsprocessen för att maximera möjligheterna för lokala företag att delta och även vinna kontrakt, säger Tobias Linder.
Stödja det lokala näringslivet
Transparens och öppenhet har också varit viktiga framgångsfaktorer.
- Vi har strävat efter att göra upphandlingsprocessen så transparent som möjligt. Detta innefattar att tillhandahålla tydlig information om kommande upphandlingar samt göra ”det svåra enkelt”, vilket även ger mindre företag möjlighet att konkurrera om den offentliga affären. Kommunen ser detta som en viktig milstolpe och en bekräftelse på det engagemang som finns för att stödja det lokala näringslivet samtidigt som man upprätthåller hög integritet och professionalism i upphandlingsprocessen säger Tobias Linder.
Här kan du se mer detaljer, https://www.foretagsklimat.se/lycksele
Uppdaterad den 21 september 2023