Till huvudinnehåll

Medborgarundersökningen 2023

Bild på solnedgång med människor

Hur upplever de som bor i kommunen att det är att leva och bo i Lycksele? Resultatet från medborgarundersökningen har nu kommit.

Medborgarundersökningen är ett samarbete med Svenska Statistikmyndigheten (SCB). Hösten 2023 skickade SCB ut enkäten till cirka 1 000 slumpmässigt utvalda Lyckselebor, där de yngsta som fick enkäten var 18 år. Svaren i undersökningen ger oss viktig information om hur du som invånare upplever att det är att bo och leva i Lycksele kommun. Områden vi ställer frågor om är exempelvis fritid och skola, trygghet, kommunens klimat- och miljöarbete och dina möjligheter att vara med och påverka. Kommunen använder resultatet i sitt planerings- och utvecklingsarbete.

Vad visade resultatet?
Majoriteten, hela 98,3 procent av de som svarade i Lycksele, tycker att kommunen är en bra plats att leva och bo på. 86,8 procent tycker att kommunen sköter sina verksamheter på ett mycket eller ganska bra sätt.

71,2 procent kan rekommendera andra som inte bor i kommunen att flytta hit. 28,9 procent upplever att man har ganska stora möjligheter till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter. I samtliga av dess fyra områden ligger Lycksele kommun bland de 25 procent av kommuner med högst resultat.

Känner sig trygga
Invånarna i Lycksele känner sig nöjda inom många områden.  Exempel på detta är områden kopplade till utbildning, arbetsmöjligheter, idrotts- och motionsanläggningar, förtroende för kommunens politiker och anställda samt bemötande. Lyckseleleborna känner sig också generellt trygga. Av de tillfrågade känner 99,3 procent sig trygga utomhus i området där de bor när det är ljust ute och 89,9 procent känner sig trygga i området när det är mörkt ute.

Däremot är Lyckseleborna mindre nöjda med tillgången till service utanför kommunens centralort och internetuppkoppling. Majoriteten av Lyckseleborna tycker också att möjligheten att enkelt använda kollektivtrafik är ganska eller mycket dålig.

Fler svarar i Lycksele
I år var det totalt 162 kommuner i landet som deltog i Medborgarundersökningen. Svarsfrekvensen var 36 procent i landet. Generellt sjunker svarsfrekvensen men det gäller inte för Lycksele kommun, där 40 procent av de tillfrågade svarade på undersökningen.

Vi uppskattar alla som tagit sig tid till att svara på undersökningen, eftersom vi vill veta vad invånarna tycker om kommunens verksamhet. Mängden svar totalt gör att undersökningen har en hög tillförlitlighet när vi jämför oss med andra kommuner. Samtidigt tolkar vi resultaten med en viss försiktighet, eftersom det är en urvalsundersökning, när vi jämför våra egna resultat mellan åren.    

Här kan du titta närmare på resultatet; Jämföraren - Kolada

Uppdaterad den 18 januari 2024