Smittskyddsläkaren i stormens öga
Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark, med rötterna från Lycksele, har varit en central person i regionens arbete under pandemin. Han har stått mitt i hetluften och fått uppleva en av yrkeslivets mest intensiva perioder.
- Det har varit ett unikt år för oss alla. För min egen del så saknar jag mest att kunna umgås med andra människor på ett vanligt sätt, säger han.
Världshälsoorganisationen (WHO) deklarerade den 11 mars 2020 covid-19 som en pandemi. Stephan Stenmark, smittskyddsläkare är en av dem som har jobbat i hetluften under pandemin. För honom har det inneburit en förändring, både i yrkeslivet och privat.
- Som privatperson är jag lika påverkad som alla andra. Det är mycket som ställs in och ställs om. Sedan att jobba på en smittskyddsenhet under en pandemi är otroligt intensivt. Man får lära sig mycket nytt och det är mycket som är svårt. Det är också enormt många kontakter ut mot samhället och det kommer många frågor.
När du blickar tillbaka på året, hade du kunnat tro att det skulle pågå så länge?
- Med erfarenhet från tidigare pandemier i historien så vet man att det kommer att kunna ta tid. Nu får vi leva i det på riktigt. Jag brukar beskriva pandemin som ett Vasalopp. Där vi under 2020 inte ens hade tagit oss halvvägs till Evertsberg.
Vad tycker du har varit den största utmaningen?
- Att det är en pandemi som påverkar alla delar av samhället. Att komma ur den här pandemin handlar främst om att färre ska bli sjuka och riskera att dö. Men det handlar också om att kunna komma tillbaka till vårt vanliga samhälle. Där vi kan umgås och träffas som vanligt igen.
Vad tycker du vi ska ta med oss inför framtiden?
- Just nu är det viktigt att veta att det inte är över ännu. I Lycksele har det varit en positiv utveckling de sista veckorna. Men inte ens i Lycksele är det över ännu. Vi ser nu efter påsken en ökning i länet som helhet. Det beror på att det är fler som har träffats och umgåtts. Fortfarande är viruset lika smittsamt och det är lika viktigt att följa rekommendationerna.
- Samtidigt ska vi kunna blicka framåt. Genom att fler vaccinerar sig kommer det att göra skillnad. Vi kommer att komma dit och det kommer sannolikt att vara ett bättre läge redan till sommaren. Men just i det korta perspektivet är det inte läge att slappna av. Vi måste fortsätta att undvika onödiga resor, inte träffas inomhus med sådana vi inte bor med, inte ha släktkalas eller skoterturer med gemensam övernattning i en stuga. Smittan kan dyka upp var som helst och det kan gå fort att det blossar upp igen.
Vad ska vi tänka på?
- Vi har visat gång på gång att när vi verkligen lägger manken till kan vi bromsa smittspridningen. Att det handlar om att hjälpas åt. På ett sätt är vi alla ett offer i en pandemi, men vi är också aktörer. Vi är alla med och påverkar utvecklingen och det är den känslan vi ska ha i kroppen, att vi kan påverka hur det blir. Både för mig, mina nära och kära och samhället. Det är den energin vi måste peppa varandra att ha, även om det är ett långlopp, säger Stephan Stenmark.
Uppdaterad den 16 april 2021