Tekniksprångare i Lycksele kommun
Tove och Jakob är tekniksprångare och gör sin praktik på samhällsplaneringsenheten på Lycksele kommun. Båda valde att söka till Lycksele då praktikplatsen verkade intressant och utvecklande.
- Lycksele kommun beskrev möjligheterna att prova på en bred variation av inriktningar, vilket kändes spännande. Sedan var Lycksele den enda kommun som erbjöd boende under praktiktiden, vilket var ett stort plus, säger Tove.
Möjlighet att testa på yrkeslivet efter gymnasiet
Tekniksprånget är ett praktikprogram på fyra månader som går att söka för den som är under 21 år. Kravet är att man har behörighet att studera vidare till ingenjör och erbjuds en möjlighet att testa på det yrket innan valet av eventuell vidareutbildning.
Både Jakob och Tove kommer från Östersunds kommun. Tove gick gymnasiet i Rättvik - natur-natur med NIU (nationell idrottsutbildning) bandy och Jakob läste Teknik, samhällsbyggnad och miljö i Östersund.
- Via min utbildning blev jag väldigt intresserad av hur man bygger upp ett samhälle, vi jobbade mycket med GIS och det tyckte jag var spännande. Jag sökte bland annat praktik på Lycksele kommun då de erbjöd möjligheterna att jobba i GIS-program och redan första dagen fick jag prova på det, säger Jakob.
Vad praktiken kan ge
Både Tove och Jakob gör sin praktik på samhällsplaneringsenheten och de ser båda framemot fortsättningen.
- Jag har alltid haft ett intresse för miljö och klimat och efter att jag började praktiken har det intresset växt. Det är spännande att se hur kommunen arbetar med hållbarhetsfrågor och Agenda 2030 och jag hoppas på möjligheten att få bli mer insatt i de frågorna, säger Tove.
Viktigt att ta emot tekniksprångare
Lycksele kommun väljer att ta emot tekniksprångare därför att det är ett konkret sätt att arbeta med kompetensförsörjningsfrågan. Det är en utmaning att rekrytera personal med rätt kompetens och genom att öka intresset och kunskapen om kommunen som arbetsplats kan kommunen möta behoven som finns.
- Även om tekniksprångarna inte väljer att återvända så har Lycksele kommun förhoppningsvis bidragit till att stärka konkurrenskraften regionalt och kanske även nationellt, säger Eric Lundström som är chef på samhällsplaneringsenheten och fortsätter:
- Jag tycker det är jätteviktigt att kommunen ger unga människor möjlighet att prova på yrkeslivet innan de tar beslut kring vidareutbildning. Det har också visat sig att tekniksprångarna har massor av nya och bra idéer som bidrar till att utveckla vår verksamhet.
Efter praktiken
Både Tove och Jakob tror att praktiken kommer ge lite mer kunskap kring vad de vill göra framöver.
- Jag hoppas att jag har mer insikt i vad jag vill plugga då det finns ganska många inriktningar att välja på. Det blir nog lättare att börja titta och söka till högskolan, under tiden kommer jag söka jobb, förhoppningsvis något fiberjobb, säger Jakob.
Varken Tove eller Jakob har varit i Lycksele tidigare men deras första intryck av staden är positiv.
- Jag har inte varit i Lycksele så länge men tycker att det är otroligt fint här. Det är litet men mysigt och det är kul med riktig vinter, säger Tove.
Uppdaterad den 24 mars 2020