Till huvudinnehåll

Värdskap - årets vinnare har korats

Bild på vinnaren  Freja Lorentsson

Vem blev årets glädjespridare och vilka vann kategorin årets arbetsgrupp? Vilken värdskapsgärning tilldelades årets pris? Äntligen kan vi presentera vinnarna som tilldelas årets värdskapsutmärkelser 2024.

Lycksele kommuns värdskapare har för första gången organiserat den tävling som har pågått under året, där anställda i Lycksele kommun har kunnat nominera sina kollegor till värdskapsutmärkelser i tre olika kategorier. 

Årets värdskapsgärning går till Freja Lorentsson   
Kriterier: Någon eller några som gjort en gärning i sann värdskapsanda. Något som har förgyllt vardagen för mottagaren/mottagarna kollegor, brukare, elever och medborgare. 

Ur nomineringarna: En brukare i hemtjänsten som inte har några närstående och sällan har besök av någon. Freja ordnade ett nyårsfirande för denne person - där hen fick alkoholfritt bubbel, snittar och annat gott, samt en pyntad bostad med ballonger, girlanger och allt som hör till. Brukaren fick skåla in tolvslaget 23/24 med sällskap. Hen skulle annars ha fått gå i säng vid 22-tiden. Nu hade personen sällskap, god förtäring och dryck i fina glas. Detta skapade stor glädje hos brukaren. Heja Freja!

Freja uttrycker sig så här om sin vinst och vad värdskap innebär för henne: 
- Värdskap för mig innebär att göra sitt bästa för att den du hjälper och även andra i din omgivning ska känna sig sedda, hörda och viktiga. För mig är det viktigt att känna att jag kan göra skillnad, både i stort som smått. Att vinna denna utmärkelse var en klapp på axeln som förtydligade att vårt jobb är viktigt. Detta är inte bara ett pris för mig. Det är också en påminnelse för alla som jobbar med människor att dem är just det, människor. Allt vi gör påverkar varandras liv och det krävs inte mycket för att lysa upp någons tillvaro. Gärningen bakom utmärkelsen var inte bara min förtjänst, jag vill tacka Centrum Hemtjänst och Nattpatrullen som var en viktig del i att möjliggöra detta.

Årets arbetsgrupp Linnévägen 25imageo5sk.png 
Kriterier: En arbetsgrupp som är ett gott exempel på arbete med värdskap och värdegrund. En arbetsgrupp där man ser och stöttar varandra, och tillsammans skapar en trevlig arbetsplats.

Ur nomineringen: "Första dagen, gick jag dit så nervös att benen skaka och magen vred sig, men när jag gick hem så log jag bara av lättnad, och efter första veckan där tänkte jag för mig själv att där ska jag aldrig sluta. Vi är inte en arbetsgrupp, utan en familj. Vi hjälper och ser varandra i olika lägen och behov. Vi är tacksamma och glada för varandra, och varandras arbete. Vi har en väldigt trevlig och trygg arbetsplats."

På frågan hur det känns att ha vunnit det här priset kommer svaren från arbetsgruppen snabbt. "En jätterolig bekräftelse" och “en ära” säger de. Framgångsfaktorer som bidragit till att de har blivit en så bra grupp är enligt dem själva att de hör, ser och respekterar varandra trots att alla är så olika. 

De lyfter fram att trots allas olikheter och en stor åldersskillnad mellan medarbetarna, så jobbar de bredvid varandra, lär sig av varandra och tar hand om varandra. Två personer som gruppen gärna vill lyfta fram är Elisabeth och Johan, som båda gått i pension men fortfarande gör inhopp och stöttar när det behövs.

Årets glädjespridare är Annelie Ek på Ventilenvärdskap1.jpg
Kriterier: En person som gör det lilla extra, som sprider positiv stämning omkring sig.

Ur nomineringen: Hon är den som kommer med positiva inslag som gynnar både arbetskamrater och våra boende. Hon kommer till Ventilen på helgen och bjuder en boende på dillchips och en Trocadero för att han ska ha lördagsmys framför hockeymatchen. Hon bokade röda mattan till vår nobelfest för att vi ska höja värdet av firandet. Att få bli fotade på röda mattan är viktigt för oss alla. 

Att hitta sätt så att vi alla blir sedda och bekräftade. Hon lämnar ut godis till personalen och roliga kort "äntligen fredag, bra jobbat, vi är bäst" så gott som varje fredag. Ibland hänger det en banderoll i taket: VI ÄR BÄST inne i personalrummet. Hon kan verkligen med små medel höja glädjen på vår arbetsplats. Hon är aldrig rädd för extra arbetet som blir, utan hon prioriterar att få oss andra att känna oss uppskattade och sedda.

En rolig överraskning
Vi besöker arbetsgruppen på Ventilen under deras APT och redan när vi börjar läsa upp nomineringen så riktas blickarna och leendena snabbt mot Annelie. Att hon har vunnit utmärkelsen till årets glädjespridare kommer däremot som en total överraskning för henne. I stället hade hon hoppats att arbetsgruppen skulle vinna i någon av de andra kategorierna, där de också var nominerade.  

Annelie uttrycker sig så här om sin vinst och vad värdskap innebär för henne:
-Det blev en rolig överraskning att bli årets glädjespridare i Lycksele kommun. För mig så känns det självklart att alltid jobba med en positiv inställning och att göra dagen bättre för oss alla på jobbet. När man ser glädjen i de boendes ögon så känns det värt allt. Jag blir glad när jag kan bidra med att höja stämningen på bland annat min arbetsplats, genom att se och uppmärksamma mina kollegor och självklart våra brukare. Tack för den fina utmärkelsen, den gör mig varm i hjärtat och jag blir ännu mer peppad att sprida känsla av glädje.

 

 

 

Uppdaterad den 6 december 2024