Till huvudinnehåll

Möt socionomstudenten Linnea

Linnea, socionomstudent

För socionomstudenten Linnea Sandberg var Lycksele inte hennes förstahandsval. Men med en vilja att göra det bästa av situationen och med ett fokus på vad hon vill göra i framtiden kan hon se tillbaka och känna sig nöjd över att hon ändå tog steget att flytta till Lycksele för sin VFU (verksamhetsförlagda utbildning). 

Linnea, som ursprungligen är från Stockholm men numera bor i Umeå, studerar vid socionomprogrammet på Umeå universitet. Hon gör sin VFU hos oss i Lycksele kommun under våren 2025. Lycksele var inte Linneas förstahandsval och kort inför start fick hon ett erbjudande om att byta till en annan praktikplats i Umeå, som hon ändå valde att tacka nej till.

Vad gjorde att du ändå valde att tacka nej till det andra erbjudandet?  

- I den situation jag var i när jag fick reda på att jag skulle till Lycksele så var det en sorg i att behöva lämna Umeå och det liv jag precis byggt upp där. Men jag ville verkligen vara på socialtjänsten och ekonomiskt bistånd, så det var verksamheten som avgjorde. 

Jag försökte också tänka utanför boxen, göra det bästa av situationen. Vardagen och miljön vänjer man sig vid och med tiden börjar man hitta de positiva sakerna.  

Fördelarna med Lycksele är inte bara att miljöombytet och kontrasterna mot Umeå gör att jag utvecklas som person, men också faktumet att Lycksele är en relativt liten kommun gör att jag upplever att jag fått en bredare bild av verksamheten. I större städer blir organisationen och arbetet mer specialiserat. Det känns fördelaktigt att få den här breda kompetensen nu för att senare kunna specialisera sig. Det hade varit svårare om det var tvärtom. 

Hur upplever du att bemötandet har varit? 

- Bemötandet har varit jättebra och jag har en jättefin kommunikation med min handledare. Jag känner mig ju verkligen som en del utav gänget - när jag pratar om min praktik hemma eller med kompisar så säger jag ju “mina kollegor”.  

Sen var det uppskattat att tidigt ha en träff med vår VFU-samordnare, få en introduktion till organisationen av henne och få veta vad som kommer hända under VFU-tiden med andra träffar, studiebesök och så. 

Hur delaktig upplever du att du får vara? 

- Jag tycker det är viktigt från kommunens sida att bjuda in studenterna – och den inbjudan känner jag definitivt att jag har fått, att jag har fått ta plats. 

Här tror jag också det är viktigt att man som student tar ett eget ansvar i att vara frågvis, engagerad och intresserad, att man vågar ta för sig och ta plats. Det upplever jag har varit uppskattat av mina kollegor i den verksamheten jag är i. 

Får du använda dina teoretiska kunskaper från din utbildning? 

- Hur mycket som helst! Jag känner att jag verkligen har nytta av juridiken jag läst, och kan känna igen olika lagrum, men också av olika teoretiska perspektiv och samtalsmetodiken. Det är återkommande varje dag att jag får tillämpa mina teoretiska kunskaper, från smått till stort! 

Jag känner också att jag har fått ett bättre grepp om teori och praktik när de gör sig så bra tillsammans. 

Är det något som inte är som du hade förväntat dig? 

- Det skulle vara flexibiliteten hos handledaren och organisationen. Jag trodde det skulle vara mer fyrkantigt med arbetstider och så, men behöver jag tid för mig själv, kunna åka hem en torsdag i stället för fredag eller tid att lägga på en skoluppgift så får jag det. En bra kommunikation med sin handledare löser mycket. 

Vilka tips skulle du vilja ge andra studenter inför VFU? 

- Det är en utmaning i sig att gå från skola till praktik, att dessutom byta miljö gör att det blir mycket att ta in. Ett tips är att försöka ha en god framförhållning och planering, för att ge sig själv bättre förutsättningar. 

Ett annat tips är att ge det tid. Oavsett var man gör sin VFU så kommer första tiden vara tuff, det spelar nog ingen roll om man flyttar långt bort eller gör den på hemmaplan. Ge det tid. 

Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 17 april 2025