Aktuell Avfallspolitik
I veckan arrangerades det årliga seminariet ”Aktuell Avfallspolitik 2023” i Lycksele. På plats var 21 kommuner från Kramfors i söder till Kiruna i norr. Det är Samrådsgrupp Avfall (SGA) som består av renhållningsansvariga från Västerbottens 15 kommuner samt Arjeplog kommun som arrangerar seminariet. SGA drivs av Region Västerbotten.
Seminariet ”Aktuell Avfallspolitik” är en träffpunkt för politiker och tjänstepersoner samt konsulter och entreprenörer inom avfallsområdet. Ett seminarie där gemensamma framtida utmaningar lyfts.
I år fick deltagarna verkligen grotta ner sig i pågående och kommande förändringar i avfallsbranschen, med fokus på de många nya kommunala ansvaren som är på ingående. Till exempel att ta över ansvaret för återvinningsstationerna från FTI redan 1 januari 2024 som är ett första steg innan kommunerna blir skyldiga att införa ett fastighetsnära insamlingssystem av förpackningar. Kommunalt ansvar för bygg- o rivningsavfall var också uppe på agendan med mera.
Inbjudna var föreläsare från bland annat Avfall Sverige, Naturvårdsverket och FTI. Michael Nilsson, ordförande på Lycksele Avfall och Vatten var inledningstalare.
I samband med Aktuell Avfallspolitik, hölls också en Länsträff dagen före där Örjan Svensson, avfallschef samt Thomas Grenbäck VD berättade om resan fram till Lyckseles nya avfallssystem med viktavgift, de tvådelade kärlen och sidolastande avfallsbilar som också visades upp på gårdsplan utanför Hotell Lappland där träffen hölls.
- Att vi valde ett tvåfackskärl när vi införde utsortering av matavfall var delvis för att vara förberedda på det som nu är på gång, att det också blir vårt ansvar att samla in förpackningar av plast, papp, glas (färgat och ofärgat) samt metall fastighetsnära, på samma sätt som mat- och restavfallet hos hushållen. Det finns många vägar att gå här i hur det ska genomföras, där alla har sina för- och nackdelar såklart, säger Örjan Svensson, avfallschef på Lycksele Avfall och Vatten.
Lästräffen gav mycket tid till diskussioner deltagarna emellan.
- Det här är en viktig träff som man får mycket energi och nya idéer utav. Vi har speciella förhållanden med långa avstånd och mycket snö här i norra Sverige som vi alla som är här har gemensamt. Samarbete är A och O, i alla fall för oss mindre kommuner här i Norrlands Inland, säger Örjan.
Bild till nyheten är tagen vid Länsträffen.
Uppdaterad den 17 mars 2023