Varför finns ännu inget avtal?

Från och med 2025 är det kommunernas ansvar att samla in textilavfall separat. Det är ett lagkrav som redan idag uppfylls – det finns möjlighet att lämna utsorterat textilavfall på alla våra tre återvinningscentraler i Lycksele kommun. Men ännu saknas aktörer som kan sortera och tillgängliggöra textilavfallet.
Vi på Lycksele Avfall och Vatten AB är en del av ett större samarbete mellan flera inlandskommuner som tillsammans arbetar för att hitta en hållbar lösning för det textilavfall som samlas in. Sedan våren 2024 har vi gemensamt arbetat med en upphandling av en aktör som kan ta emot och hantera textilavfallet. Tyvärr inkom inga anbud.
Vad är utmaningarna?
- Marknaden i Sverige och även Europa, är redan mättad på grund av de stora mängder textilavfall som sorteras ut, samtidigt som det saknas krav på att textilierna ska användas vid tillverkning av nya produkter.
- Långa avstånd – Idag finns sorterings- och återvinningsanläggningar endast i södra Sverige, vilket innebär långa och kostsamma transporter.
- Otydliga framtidsregler – EU har beslutat att införa producentansvar för textilier. Det innebär att producenterna i framtiden ska ta ansvar för insamling och återvinning – men hur och när detta införs är fortfarande oklart.
Därför samverkar vi
Genom att samarbeta och försöka lösa gemensamma frågor har vi större möjligheter att lyckas. Tillsammans kan vi samla in större volymer, samordna transporter och dela på kostnader och erfarenheter. Det gör också processen mer effektiv. I stället för att varje kommun arbetar för sig, gör vi det gemensamt, vilket ger bättre förutsättningar att uppfylla både lagkrav och miljömål.
Kommuner som samverkar: Arjeplog, Arvidsjaur, Bjurholm, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Vilhelmina och Åsele (inom ramen för Avfallssamverkan Norr), samt Storumans kommun.
Vad händer just nu?
- Insamling sker – Kommunerna uppfyller lagkravet: textilavfall ska samlas in separat på minst en återvinningscentral i varje kommun.
- Avsättning saknas – I dagsläget finns ingen avtalad mottagare av textilavfallet. Förhandlingar pågår för att hitta en lösning, men som sagt så är de få aktörer som arbetar med textilavfall överhopade med textilier och deras avsättning är mättad.
- Lagring sker där det är möjligt en begränsad tid – Men textilavfallet kommer efter vägning och registrering att köras till energiåtervinning.
Syftet med det nya kravet på att samla in textilavfall är att bidra till en mer cirkulär hantering. Det betyder att vi tar hand om materialet på ett smartare sätt, istället för att bara slänga det. Textilierna ska samlas in, sorteras och i första hand användas igen. Om det inte går, ska materialet kunna återvinnas. Det som inte kan återanvändas eller återvinnas kan bli energi genom förbränning.
Så kan du som privatperson hjälpa till
Vi vill påminna om att textilavfall inte är detsamma som hela, användbara kläder. Hela och rena textilier bör lämnas till second hand eller annan återbruksverksamhet – inte till insamlingen av textilavfall på återvinningscentralen. Det är endast textilier som inte längre går att använda som ska lämnas separat som avfall.
- Det finns idag möjlighet att lämna textilavfall i containrar på alla våra återvinningscentraler. Men vi arbetar intensivt för att hitta en långsiktig och hållbar lösning, där så mycket som möjligt av det insamlade materialet kan återanvändas eller materialåtervinnas, hälsar Örjan Svensson, avfallschef, Lycksele Avfall och Vatten AB
Uppdaterad den 2 april 2025