ICLD projekt - Homa Bay i Kenya
I vårt arbete med Agenda 2030 driver Lycksele Avfall och Vatten tillsammans med Lycksele kommun ett demokratiprojekt i samarbete med våra motsvarigheter i Homa Bay County i Kenya. Målet är att vi ska planera för långsiktiga lösningar på god vatten- och avfallshantering i området med god hälsa för befolkningen i fokus.
Det nu pågående projektet är en fortsättning på Projekt 1, som avslutades med att en vatten- och avfallsplan togs fram. Denna plan kommer nu att utgöra grunden och skapa förutsättningar för Projekt 2, där goda exempel ska testas. Syftet är att utforska hur friskt dricksvatten bäst kan levereras, vilka toalettlösningar som kan vara lämpliga och hur avfall kan hanteras i två pilotbyar med olika förutsättningar inom regionen.
Stärker lokala demokratiarbetet
Samarbetsformen kommunala partnerskap innebär att parterna hittar en gemensam utmaning att arbeta kring. Samtidigt som ett kommunalt partnerskap stärker det lokala demokratiarbetet ger det möjlighet till erfarenhetsutbyte. Denna samarbetsform höjer kompetensen hos både medarbetare och förtroendevalda genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte.
En viktig del för folkhälsan
Fungerande vatten- och avfallshantering är en viktig del för folkhälsan. I ett demokratiprojekt är det viktigt att ha fokus på övergripande frågor så som folkhälsa och jämställdhet för att nå ut till hela befolkningen och tillsammans skapa bättre förutsättningar.
Vad händer i projektet?
Det viktigaste utbytet sker genom möten på respektive plats, Lycksele och Homa Bay, vilket är avgörande för projektets framsteg mot målet. I oktober 2024 besökte en delegation från Lycksele Avfall och Vatten AB Homa Bay i Kenya, och under våren 2025 planeras ett besök från en delegation från Homa Bay till Lycksele.
Homa Bay ligger vid Victoriasjön i östra Afrika och är en av de fattigaste delarna av Kenya. I området dör idag allt för många en förtidig död av till exempel vattenrelaterade sjukdomar. Med projektet vill vi vara med och göra skillnad för befolkningen, höja dess levnadsstandard samt möjligheten att få leva ett friskare och längre liv.
Projekten är internationella demokratisamarbeten genom programmet Kommunala partnerskap och är finansierat av Sida genom ICLD, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati som fördelar pengarna.
Uppdaterad den 14 november 2024