”Här kan nya medarbetare snabbt göra sig ett namn”

Med 600 medarbetare är lasarettet en av Lyckseles största arbetsplatser. Ett fullvärdigt akutsjukhus, som tar emot patienter från såväl inlandet som kusten.

– Vi ger mycket vård och utför många ingrepp med de resurser vi har, säger sjukhussamordnare Anna Mattsson.

Anna arbetade tidigare som HR-partner innan hon i april 2022 klev in som sjukhussamordnare. I hennes uppdrag ingår det att ta hand om både stora och små frågor, som inte har en naturlig hemvist i någon av lasarettets verksamheter. Hon arbetar med beredskapsfrågor så att lasarettet ska stå väl rustat i olika krissituationer, sköter samordning av vårdplatser och deltar i olika samverkansforum med omkringliggande kommuner i södra Lapplands inland.

– Vi har ett bra samarbete med sjukstugorna, som per definition är förstärkta hälsocentraler med exempelvis mindre egna labb, röntgen och akutvårdsplatser öppna dygnet runt. Vårt geografiska läge gör att vi även har en helikopter som utgår från Lycksele, säger Anna.

Av Lycksele lasaretts alla medarbetare är det runt 450 som möter patienter i sin yrkesroll dagligen.

– Andra viktiga pusselbitar är exempelvis medarbetarna på labbet och internservice och våra controllers samt bibliotekarien och sjukhusprästen för att nämna några. De sistnämnda är viktiga för att skapa en trivsam miljö för alla patienter som reser långt och väntar länge. Det är många olika kringfunktioner som behövs för att kunna driva ett sjukhus, säger Anna.

Välsmort samarbete

Hon konstaterar att beslutsvägarna på Lycksele lasarett är korta och att nya medarbetare och studenter snabbt blir betydelsefulla på arbetsplatsen.

– Här behövs alla. Studenter får prova på mycket under en praktik hos oss och här kan de snabbt göra sig ett namn. Här finns en kultur och en yrkesstolthet, som gör att vi samarbetar väl över olika professioner och klinikgränser. Om man skickar en patient till en annan avdelning, så vet man vem som tar emot på andra sidan och det gör det värt att bevara den kultur vi har, säger Anna.

Ett tydligt bevis på trivseln fick man på lasarettets 60-årsfirande i oktober 2022.

– Vi bjöd in till berättarkafé och hoppades att 20–30 personer skulle komma. Men jag tappade räkningen vid 107 och vi rymdes knappt i matsalen. Vi hade skickat inbjudan till personligheter som gått i pension eller lämnat lasarettet för flera år sedan och många av dem ville dela med sig av anekdoter och minnen. Fyra hade till och med varit anställda från 1961–1962 då lasarettet var nytt, säger Anna.

Rasande snabb utveckling

Historierna gjorde det tydligt hur snabbt den medicinska utvecklingen gått framåt.

– Trots att vi har färre vårdplatser nu, så hjälper vi fler, och de åkommor som patienter dog av när sjukhuset öppnade är idag relativt lätt åtgärdade. Ett vanligt exempel är en ny höftled. Backar man tio år så kunde patienten behöva ligga inne upp emot en vecka efter en sådan operation. Idag har vi andra operationsmetoder och bättre instrument och därför kan patienten lämna sjukhuset välmående redan dagen efter, säger Anna.

2021 inleddes en stor satsning på Lycksele lasarett, som innebär att röntgen och labbet flyttar in i nya lokaler. Även vårdavdelningar kommer flyttas för att kunna samnyttja resurserna bättre.

– När vi omdisponerar ytorna skapas fler platser för andra verksamheter, vilket gör det bättre för både personal och patienter. Det här gör att vi kan hålla jämna steg med utvecklingen och fortsätta bedriva samma kvalitativa vård, säger Anna. 

”En väldigt lagom plats”

Hon är själv inflyttad Lyckselebo. Som 17-åring lämnade hon Floby, strax utanför Falköping i Västra Götaland, och flyttade till Lycksele med sina föräldrar, då mamma hade fått jobb som sjuksköterska och pappa inom psykiatrin. Anna har lätt för att skapa livskvalitet åt sig själv, oavsett var hon bor, och flytten norrut innebar därför ingen dramatik.

– Jag skulle kunna bo nästan var som helst i Sverige och trivas ändå. Jag har bott på andra platser i landet och blir provocerad av polariseringen mellan stad och landsbygd. Staden klarar sig inte utan landsbygden och vice versa. Lycksele är en väldigt lagom plats, här är jag någon och här känns jag igen. En trygg plats, konstaterar hon.

 

Fakta om Anna Mattsson

Ålder: 47.

Sysselsättning: Sjukhussamordnare på Lycksele lasarett.

Bor: By strax utanför Lycksele.

Familj: Man, tre utflugna barn samt katt.

Intressen: Friluftsliv, odling och garn i alla former.

Äter helst: Varierat. Nyfiken på mat från hela världen och det som odlats i trädgården.

Läser helst: Facklitteratur och stickbeskrivningar.

Tittar helst på: Dokumentärer.

Lyssnar helst på: Rock samt poddar, gärna ämnen som rör samhällsdebatten.