Längtade tillbaka hem
Julina Renlund och Felix Larsson blev ett par för snart två år sedan, och det var självklart för dem att Felix skulle flytta in hos Julina i Kristineberg. Felix, 24, fick jobb i gruvan och båda trivs bra i huset som Julina köpt av sin farmor.
Julina, 26, jobbar som företagssköterska på Falck i Lycksele, och pendlar till olika orter som Skellefteå, Storuman och Tärnaby. För henne fungerar pendlandet bra, och hon uppskattar att det mesta är inom räckhåll i Lycksele.
–Ibland har Felix något ärende i Lycksele och då passar vi på att äta lunch ihop och handla. Lycksele har ett bra utbud av både restauranger och butiker och mitt jobb ligger mitt i smeten med nära till allt, egentligen, säger Julina.
Hon växte upp i gruvsamhället Kristineberg och flyttade till Lycksele under gymnasietiden. Efter att ha studerat till sjuksköterska i Skellefteå och Luleå längtade hon tillbaka till lugnet och familjen i Kristineberg, sju mil nordväst om Lycksele tätort.
Nära till familj och natur
Felix växte upp utanför Norsjö och efter gymnasiet började han jobba inom gruvindustrin, först i Västerbotten och sedan i Norrbotten. Han och Julina har känt varandra länge och har varit ett par i snart två år.
De uppskattar närheten till naturen och sina familjer och att det mesta finns inom räckhåll. Basvaror går att köpa på Thornégården i byn, och med bara ett par mil till Malå är det enkelt att åka och handla större saker.
Felix skruvar och kör mycket skoter vilket passar utmärkt med naturen inpå husknuten. Han brukar också vara uppe i fjällen med sina kompisar.
–En av fördelarna med att bo här är att vi bor väldigt billigt. Och för mig som jobbar i gruvan är en stor fördel att jag slipper pendla, säger Felix.
Julina följer gärna med Felix på skoterturer, och har sin farmor, sina föräldrar, och även en farbror här, vilket hon uppskattar mycket. Hon och Felix spenderar också en del tid i hennes föräldrars fjällstuga.
–Vi rekommenderar folk att flytta hit så länge man har jobb och kan ordna boende, säger Julina.
Stark framtidstro i Kristineberg
Jobb finns det gott om i gruvan, men Bolidens gruvsatsningar och att fler börjar lockas av det billiga boendet gör också att efterfrågan på bostäder ökar snabbt.
–När pensionärerna blir äldre och kanske vill flytta från sina hus, så kommer säkert en hel del bostäder bli lediga, spår Julina.
Kristineberg har en stark framtidstro, inte minst bidrar eldsjälar i byaföreningen till att upprätthålla faciliteter som simhall, sporthall, bibliotek och ungdomsgård. Thornégården driver lunchrestaurang och vandrarhem och även turistmagneten S:t Anna Underjordskyrka. Gruvsamhället har ungefär 200 permanent boende och en befolkningskurva som pekar uppåt.
–Gym och simhall är det inte alla byar som kan stoltsera med, säger Felix.