”Här vet vi knappt vad köer är”
Det är en varm och blåsig dag i augusti när vi besöker Sara och Magnus Andersson på Villaryd. Dottern Hanna leker på sin cykel, och familjen samlas kring utemöblerna med utsikt över lekstugan. Sara och Magnus arbetar som konsulter inom skog och vindkraft och driver sina företag hemifrån.
–Vi trivs allt bättre för var dag, säger Sara.
Magnus, född i Västmanland och uppvuxen i Sorsele, berättar att hans föräldrar flyttade tillbaka till norra Sverige när han var liten. Sara, som är från Funäsdalen men uppväxt i södra Småland, pluggade till Skogsmästare när stormen Gudrun kom. Den fick henne att fundera över sin karriär.
–När morfars skog blåste ner funderade jag på vad jag vill jobba med, säger hon. Sara trivdes på LRF men längtade till en mindre ort vilket ledde henne till Lycksele.
–Jag började titta på var det fanns bra skidspår och där det saknades parkeringsautomater. För det är ett mått på hur stort samhället är. Så jag ringde till LRF-kontoret i Lycksele och tre veckor senare bodde jag här.
Driver konsultföretag
Sara och Magnus träffades genom sitt gemensamma intresse för skogen. Efter en tid i Storuman flyttade de till sitt nuvarande hus i Lycksele, där de uppskattar närheten till centrum, förskola, skogen och grönsaksodlingen bakom suterrängvillan. Sara driver företaget Foresta som fokuserar på skogsvärderingar, förvaltning av skog och skogsbruksupphandlingar. Hon vill pusha lite extra för Guldkalaset där hennes företag tidigare har blivit nominerat.
–Jag tycker att fler företagare skulle gå på det för att träffa branschkollegor.
Magnus företag, Projektledning i Lappland, arbetar främst med projektledning inom bygg och anläggning med fokus på vindkraft.
–Jag började på vattenfall och har jobbat med el väldigt länge. Sedan 2019 har det varit mycket vindkraft i olika former. Efter uppdraget av finska YIT att hjälpa dem att bygga en vindkraftpark i Stavro frågade uppdragsgivaren om jag kunde hjälpa dem att ställa upp turbinerna. Jag har följt dem sedan dess.
Nära och lättillgängligt
De tillbringar mycket tid i skogen och fjällen och har gråhunden Aivak som jaktkamrat samt den lapska vallhunden Laisa som följer med Sara på inventeringar. De beskriver Lycksele som lättillgänglig och enkel att leva i.
–Allting finns på gång- och cykelavstånd. Och vi vet inte vad köer är för någonting, säger Sara med ett leende. Det är inte heller långt till Stockholm. Bara en natt på tåget.
–Eller åtta timmar i bil. Man måste ju balansera, ler Magnus.
Välkomnande stad
Familjen handlar gärna på second hand här finns bra organisationer för second hand-varor. Det måste vara en viss storlek på samhället för att det ska fungera, menar de.
–Det känns också att personalen jobbar för något större, menar Sara.
–Sen är det roligt att bara gå dit och titta. Det blir som en samlingspunkt, tycker Magnus.
Paret ser Lycksele som en välkomnande stad - bara på deras gata är cirka en tredjedel födda i Lycksele. Att få kontakt med kommunen eller näringslivskontoret är heller inte krångligt.
–När Hanna och jag var och cyklade kom Gustav Axelsson (Näringslivskontorets VD) förbi på sin cykel och frågade hur är läget. Det skulle inte hända vad som helst.
–Vi är väldigt glada och tacksamma, säger hon.
Text och foto: Monica Wiksten Gideonsson