Vi har det bästa av två världar
Strax utanför Lycksele ligger byn Rönnfors, och hundspannsföretaget Echoes of the North. Genom Sara och Pasi Kanerva får gäster från hela världen uppleva det bästa med Lycksele.
– Lycksele är lagom stort. Man är anonym men känner ändå många, vilket är en fördel. Folk är hjälpsamma och säger hej till varandra. I storstan känner man knappt sina grannar, säger Pasi, som växte upp i Bålsta utanför Stockholm. Efter en vända i Vilhelmina och Åsele slog han sig ner i Lycksele. Där träffade han Sara via en Blocketannons och arbetar idag som familjeplanerare.
–Jag brukar skoja om att jag hittade han på Blocket, säger Sara. Jag skulle köpa en hund och fick med mig 25 hundar och Pasi på köpet!
Besökare från hela världen
På gården i Rönnfors lever Sara och Pasi med sina fyra söner och djuren mitt i lågfjällslandskapet. Hundspann kör de under vintrarna, främst på helger och lov, då Pasi jobbar heltid i Lycksele på veckorna.
– Jag säljer även hembakat på marknader och till ett kafé i Lycksele. Det är ett sätt att bidra till företaget eftersom jag inte kan rida längre, berättar Sara, som är delvis sjukpensionär efter en olycka då hon blev sparkad i huvudet av en häst.
Tidigare erbjöd de turridning och ridläger med islandshästar och hade köruppdrag. Trots att de fått sluta med hästverksamheten ser paret bara möjligheter och har haft besökare från 19 olika länder.
Många turister, inklusive en fotogrupp från Tyskland återvänder regelbundet. De tar även emot praktikanter från Nederländerna som studerar till veterinärer eller djurvårdare. Via Workaway lockar de gästarbetare, varav flera flyttat hit permanent, bland annat en tysk och en schweizisk kvinna.
Vad lockar med Lycksele?
– Livskvaliteten. De blir tagna av lugnet och naturen. Många gäster kommer från storstäder. En kvinna från Mexico city, en stad med 22 miljoner invånare, tyckte att Stockholm var lugnt tills hon kom hit, berättar Sara, som menar att Lycksele har allt som behövs men i mindre skala.
Gästerna guidas inne i Lycksele där de får se vilken service som finns, utbudet av restauranger och butiker. Och inte minst de fritidsaktiviteter som erbjuds.
– På vintern har vi Arena Älven med skridskor och sparkåkning. Sommartid brukar vi visa var man kan fiska och bada. Det här med allemansrätten blir många fascinerade av. Vi hade nyss en kille här som berättade att i hemlandet USA är det strikt förbjudet att beträda någon annans mark.
Det bästa av två världar
Sara och Pasi värnar om ett hållbart sätt att leva. Gästerna får lära sig att arbeta för hand, laga stängsel med spett och slägga, baka eget bröd och elda med ved, vilket är nytt för många. Och måltider äts tillsammans med familjen.
–I vår hembyggda tipi lagar vi mat i en muurika över öppen eld, berättar Sara.
De är glada över att barnen får växa upp i denna miljö där de lär sig leva i samspel med djur och natur.
–Det är en helt annan frihet att bo utanför stan. Vi har dessutom fördelen att ha det bästa av två världar, menar Pasi. Allt man behöver finns i Lycksele, ett stenkast bort.