”Man behöver inte ha världens plan”

Med en bakgrund som polis och chef inom kriminalvården är Johan Bålhammar van att hantera kluriga situationer. Nyfikenhet drev honom tillbaka till Lycksele, jobb fick ordna sig.
–Man behöver inte alltid ha en färdig plan, menar Johan, idag VD på Nordlo.

Nyfikenhet är en drivkraft Johan framgångsrikt använder i livets olika delar. Vad skulle vara roligt? är en fråga han ofta ställer sig.

–Ju mer jag pratar om det här desto mer öppnar folk upp, och det är inte alltid så planerat varför folk flyttar till ett ställe, säger Johan, som upplever att Lycksele utvecklats från en kommun där det varit trögt att få igenom idéer, till en som verkligen anstränger sig för att bli en attraktiv stad.

–Jag brukar berömma kommunen för att de jobbar på bred front. För det räcker inte med att det bara finns bostäder eller en strandpromenad. Men alla de här sakerna sammantaget gör att folk vill flytta hit. 

Nyfiken, envis och ordningsam

Johan föddes i Stockholm, men som ettåring flyttade familjen till hans pappas hemgård i byn Rusele och startade ett jordbruk. Johan lärde sig tidigt att ta ansvar. Redan som åttaåring började han tjata på att få köra gårdens traktor, och till slut vann envisheten över föräldrarnas motstånd. Och entreprenörsandan visade sig genom att han konkurrerade ut bästa kompisens lillasyster under jultidningsförsäljningen.

Så småningom utbildade sig Johan till polis, ett yrke han stannade i under 14 år. Där lärde han sig mycket, inte minst att ta människor. Och han har ett minne som få.

–Jag kan nästan gå tillbaka till alla situationer och fall jag haft, jag minns allt, säger Johan, som beskriver sig själv som en nyfiken person som samtidigt tycker om ordning och reda. Ledarskap var något han var bra på och trivdes med, viket ledde till ansvarsroller inom polisakademin och chefspositioner inom kriminalvården och sedan Nordlo.

–Jag gör sådant jag tycker är roligt och ser till att få med mig folk runtomkring. Och när man pratar om det här tankesättet med andra så kommer det ofta fram att många gör likadant. Man behöver inte ha någon stor livsplan.

Spännande livsval

Nyfikenheten ledde honom till Stockholm, Uppsala, Arvidsjaur och Umeå, och sedermera tillbaka till Lycksele.

–Jag och min familj frågade oss vad vi längtade efter, och det var ju naturen och närheten till fjällen. Det var på vinst och förlust vi flyttade hit, jag hade inget jobb. Men så träffade jag en bekant på stan och vi började prata. Det var Daniel Lindberg på dåvarande Acon. Jag började jobba där med att bygga en konsultavdelning och på den vägen är det.

Idag är Johan VD på Nordlo Elevate AB, ett företag som fungerar som IT-avdelning till andra företag. De är en del av en rikstäckande koncern som omsätter 2,4 miljarder kronor årligen.

–Det går att ha ett relativt avancerat jobb och bo här, tack vare digitaliseringen.

På fritiden blir det mycket fokus och tid på att driva utvecklingen av ett insatskompani inom hemvärnet som Johan är chef över.

–Det känns bra att skapa trygghet i en osäker tid och ge tillbaka till samhället med de kunskaper och erfarenheter jag har av allt från jägartjänst till polisen och ledarskap.

Fördelar med Lycksele

Fördelarna att bo och jobba i Lycksele är många, tycker Johan. En är närheten, det går att cykla till det mesta. Servicen är en annan fördel, och självklart naturen.

–Det finns en servicenivå hos företagen här som är svårt att hitta i storstäder. Du kan komma med en idé och du får tillbaka en ännu bättre idé. I större städer får man leta efter den sortens service.

Johan plockar gärna bär och fiskar, bygger på gården eller bara njuter, gärna tillsammans med hunden och familjen.

–Att gå och småfilosofera och kanske leta upp gamla kulturminnen, eller bara uppleva hur solen lyser på en bärnstensfärgad tallstam, inte mycket går upp mot det.

Text och foto: Monica Wiksten Gideonsson