Till huvudinnehåll

Mineraler och täkter

En täkt

Gruvor

Inom Lycksele kommun återfinns tre utpekade områden där anspråk för gruvnäringen är identifierad.

Det finns intressanta mineralfyndigheter inom kommunens gränser där två områden är prospekteringsvänliga. Gamla ”Skelleftefältet”- i huvudsak Kristinebergsområdet samt ”Guldlinjen” där Svartliden – Fäbodlidenområdet anses vara geologiskt intressanta inom kommunen. Riksintresse för mineraler finns utpekat på tre områden i kommunen. Dessa områden och ställningstaganden kring riksintressen beskrivs närmare i delen om riksintressen.

Markägare, rennäringen, natur-, kultur- och fritidsintressen samt miljöfrågor gällande mark och vatten är intressen som kan finnas där gruvnäringen gör anspråk. De olika intressena ska vägas mot varandra och utredas gällande de sociala, ekonomiska och ekologiska aspekterna. Skapande av arbetstillfällen samt goda ekonomiska förutsättningar ses dock som ett viktigt skäl för att ge företräde om det inte påtagligt skadar andra riksintresseområden och sedan miljökonsekvensbeskrivning redovisats och hänsynstagits. 

I minerallagen finns regler om hur utvinningen av mineraler möjliggörs. Bergsstaten är den myndighet som ansvarar för tillämpningen av lagen.

Täkter

Vid lokalisering av täkter ska hänsyn tas till riksintressen, ledningar och bebyggelse. Naturgrus utgör en ändlig resurs och har ett skyddsintresse för grundvattnet. Därför ska naturgrustäkter endast tillåtas om det finns starka skäl och då endast inom områden som redan påverkats av tidigare brytningar och som inte utgör klass I och II i Naturvårdsstrategin, naturgrusinventeringen och den nationella våtmarksinventeringen. Numera används i stället bergkross i större utsträckning.

 

 

Uppdaterad den 11 maj 2023