Till huvudinnehåll

Rennäring

Renhjord på väg

Rennäringen är en av Lycksele kommuns näringar som är knuten till såväl jord, skog och vatten.

Näringen är arealkrävande och extensiv och i behov av stora betesarealer. Varje betesområde har egenskaper som gör det värdefullt under olika perioder på året. Malå Gran, Ran, Vapsten och Ubmeje är samebyar som bedriver rennäring med anspråk på mark- och vatteområden inom kommunen.

Lycksele som samisk förvaltningskommun arbetar aktivt för att synliggöra samisk kultur och stärka möjligheten till ändamålsenlig användning av mark- och vattenområdena i kulturmiljölandskapen där näringen bedrivs. Vissa delar av rennäringens anspråk i kommunen är utpekade som riksintresse. Främst gäller detta områden som används som renbetesmarker (året runt samt vinterbetesmarker). Utöver det finns även flyttvägar, områden för rastbeten, områden för samlingsplatser, svåra passager, speciella betesområden, till exempel i vinterbeteslandet, kalvningsområden och områden kring anläggningar (slakt-, kalvmärknings- och skiljningshagar) som också anses särskilt viktiga. Rennäringen ska bedrivas så att den ger ett rimligt antal samer en tryggad försörjning på ett ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt långsiktigt bärkraftigt sätt.

Då rennäringens kräver stora mark- och vattenytor behövs en fungerande dialog och större öppenhet för att hantera de utmaningar som uppstår på grund av intressekonflikter och förändrade förutsättningar i naturen till följd av alltmer påtagliga klimatförändringar. Dialog med samebyar tidigt i planprocessen kan synliggöra områden som ligger utanför riksintresset, men som ändå är av stor vikt för näringen eller kan fungera  som lämpliga alternativa vinterbetesmarker eller ersättningsmarker.

 

  • I de fall samebyar berörs av nya etableringar eller exploateringar ska kontakt tas i tidiga skeden och ej vänta till formellt samråd. Det möjliggör att fler frågor kan lösas i samförstånd och konflikter undvikas.
  • Rennäringsverksamheten ska inte utsättas för störningar i så hög grad att näringens årscykel bryts eller att dess fortsatta existens på annat sätt äventyras inom utpekade renskötselområden.

Uppdaterad den 14 juni 2023