Till huvudinnehåll

Skogsbruk

Skog snötäckt mark

En stor del av kommunens markyta utgörs av skogsmark. Skogen är både en arena för rekreation och en råvarukälla för virke och energiproduktion.

Kommunen ska i sin fysiska planering göra avvägningar utifrån skogsmarksområdenas läge och beskaffenhet. Det krävs bra dialog mellan berörda aktörer för att uppnå en likvärdig och ett hållbart nyttjande av skogens resurser inom den tätortsnära skogen och den på landsbygden och övriga delar av kommunen. 

Inom Vindelälvens och Öreälvens tillrinningsområden, Paubäckens huvudfåra och andra Natura 2000-områden i kommunen får inga åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön utföras. Utöver dessa speciellt skyddade områden krävs naturvårdshänsyn vid skogsbruk i anslutning till vattenmiljöer, detta för att skydda och upprätthålla god ekologisk status. Kommunen bör i sitt skogsbruk föregå med gott exempel genom att upprätthålla skyddsavstånd till vattendrag och andra vattenmiljöer.

För det tätortsnära skogsbruket finns en mångbruksplan framtagen av kommunen 2009. Mångbruksplanen ska inarbetas i kommunens skogsbruksplanering och annan fysisk planering och bidrar med ett underlag och rekommendationer vid ärende om lov eller planläggning. 

  • Kommunens tätortsnära skogar ska förvaltas hållbart och ha höga sociala, ekologiska och ekonomiska värden. Vid åtgärder ska kommunen arbeta efter  Mångbrukspolicyn för Lycksele kommuns skogsinnehav  för att i största möjliga mån undvika slutavverkningar som innebär att hela avdelningar kalavverkas samt att förlänga omloppstiden och låta skogen bli äldre än den normalt skulle bli innan den slutavverkats. 
  • Kommunens ska i sitt eget skogsbruk upprätthålla en kantzon från vattenmiljöer vid avverkning.
  • Kommunens egna skogsbruk ska bedrivas utifrån grön skogsbruksplan. 
  • Skogsbruk ska bedrivas med hänsyn till befintliga forn- och kulturlämningar i skogen. 

Uppdaterad den 11 maj 2023