Till huvudinnehåll

Ekologiskt känsliga områden

Enligt miljöbalken 3 kap 3 § ska mark- och vattenområden som är särskilt känsliga utifrån ekologisk synpunkt så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan skada naturmiljön.

Specifik hänsyn måste tas till dessa känsliga områden i den kommunala verksamheten, såväl vid planläggning som vid olika typer av åtgärder och verksamheter, för att vi ska kunna åstadkomma ett tillräckligt bra skydd.

Ekologiskt känsliga områden är områden som har ekologiska funktioner som är särskilt känsliga för störningar och ingrepp. De känsliga områdena innehåller som regel många ovanliga växter och djur, ofta för att deras livsmiljöer tidigare har skadats eller gått förlorade.

Behovet av skydd för ekologiskt känsliga områden är utpekat i miljöbalken. Dessutom kräver flera av de nationella miljömålen skydd av dessa områden för att vi ska kunna uppnå miljömålen. Utan särskilt skydd är risken uppenbar att vi förlorar många värdefulla ekosystem och många växt- och djurarter som är viktiga för den biologiska mångfalden.

 

Våtmarker

Kommunens större våtmarker har inventerats (VMI) och naturvärdeklassats. Ett stort antal har mycket högt eller högt naturvärde, klass 1 och 2. Dessa bör helt undantas från ingrepp. Fyra myrområden ingår i den nationella Myrskyddsplanen och tillhör landets allra mest värdefulla våtmarker.  

 

Fågellokaler

Flera viktiga rast- och häckningsplatser för fåglar finns i kommunen bland annat Sikmyran, blåviken/Rusele, Maskenträsket, Lomtjärn, Lapptjärn, Saddimyran, Västerstormyran och Sörmyran.

 

Skyddsvärda statliga skogar

En inventering av statliga naturskogar och urskogsartade skogar (SNUS) genomfördes 2003 och 2004. Områdena redovisas i naturvårdsverkets rapport 5497 Skyddsvärda statliga skogar. Flera av de inventerade områden finns i Lycksele kommun.

 

Nyckelbiotoper och sumpskogar

Skogsstyrelsen och skogsbolagen har inventerat nyckelbiotoper och sumpskogar. Dessa områden visar var det kan finnas höga naturvärden.

 

Naturvårdsavtal, frivilliga avsättningar

Naturvårdsavtal finns för 20 områden i kommunen. Genom certifieringssystem för skogsbruk sker också frivilliga avsättningar av områden med höga naturvärden

 

Geovetenskapliga värden

Inom kommunen finns ett flertal områden med höga geovetenskapliga naturvärden. Skyddsvärda förekomster av naturgrus har identifierats i länsstyrelsens naturgrusinventering från 1986.

 

Värdefulla odlingslandskap

Den biologiska mångfalden i odlingslandskapet har missgynnats av det moderna jordbruket. Ängs- och betesmarksinventeringen från 2002 och framåt visar ett antal områden med höga värden.

 

Naturområden i och i närheten av tätort

Kommunens naturvårdsstrategi och grönstrukturplan klassar och redovisar grönområden i och i närheten av tätorten, Kristineberg och Örträsk. Här ingår också skolskogarna.

 

Övriga naturvårdsobjekt

Naturvårdsstrategin beskriver och klassar ett antal naturområden. Objektsbeskrivningar med klassning finns för biflöden till de tre stora älvarna.

  • Områden som innehåller många särskilt ovanliga växter och djur samt ekologiska funktioner som är särskilt känsliga för störningar och ingrepp ska betraktas som ekologiskt känsliga områden

Uppdaterad den 14 april 2023