Till huvudinnehåll

Natur- och kulturreservat

Naturreservat är ett av de vanligaste sätten att långsiktigt skydda värdefull natur.

Eftersom människans påverkan under de senaste femtio åren har förstört naturmiljöer i en långt snabbare takt än någonsin i historien finns ett behov av att skydda värdefulla områden. Skyddsformen naturreservat är ett sätt att värna och vårda våra skogar, vattendrag, betesmarker och andra naturmiljöer. 

Ett naturreservat kan bildas isyfte att:  

  • bevara biologisk mångfald 
  • vårda och bevara värdefulla naturmiljöer 
  • tillgodose behov av områden för friluftslivet 
  • skydda, återställa eller nyskapa värdefulla naturmiljöer 
  • skydda, återställa eller nyskapa livsmiljöer för skyddsvärda arter. 

Inom Lycksele kommun är 59 områden avsatta som naturreservat och föreskrifter till skydd för områdenas naturvärden är fastställda. Tannberget kommer att skyddas som naturreservat och området planeras att fortsatt utvecklas som friluftsområde.

Kulturreservat som skyddsinstrument infördes med miljöbalken 1999. Avsikten är att möjliggöra vård och bevarande av värdefulla kulturpräglade landskap. I ett kulturreservat kan hela områdets natur- och kulturmiljövärden skyddas och vårdas. Därmed omfattas byggnader, anläggningar, lämningar och marker. Även sådana värden som består av verksamheter, kunskaper och traditioner kan hanteras inom ramen för kulturreservatets förvaltning. I Lycksele finns i dagsläget inte några kulturreservat. 

Genom att sträva efter bevarande av områden med höga natur- och kulturvärden ökar kommunens attraktionskraft vilket bidrar till lokal ekonomisk utveckling.

  • Kommunen ställer sig positiv till fler natur- och kulturreservat för att främja natur- och kulturmiljöer och på så vis bidra till lokal ekonomisk tillväxt och utveckling

Uppdaterad den 31 mars 2023