Till huvudinnehåll

Vattenskyddsområden

Dricksvatten är ett av de viktigaste livsmedel vi har och det behöver därför skyddas från föroreningar och annan negativ påverkan.

I vattenförsörjningsplanen för Västerbottens län har tio dricksvattenresurser identifierats i kommunen som bedöms vara särskilt viktiga. Dessa finns att tillgå i Öreälvens dalgång, Umeälvens dalgång, Lycksbäckens dalgång och i Vindelälvsåsen. Områdena går att se i Västerbottens Länsstyrelses  Regionala dricksvattenförsörjningsplan .

 

Våra vattenskyddsområden

Samtliga kommunala vattentäkter är grundvattentäkter som bedöms ha en god kemisk samt kvantitativ status. Kommunen har 21 vattenverk i dagsläget. Grundvattentäkterna, bortsett från Busjön, har skyddsområden med särskilda bestämmelser. Skyddsområdena är under revidering varav några är nya och andra under fortsatt genomgång. För närvarande håller sju nya vattenskyddsområden på att uppdateras. Vattenverken skyddas också genom lås, bommar, staket och larm.

Lycksele stads grundvattentäkt finns i en prioriterad dricksvattenförekomst för regionen. Dricksvattenbildningen sker genom inducerad infiltration från Umeälven, det vill säga att pumpning ur magasinet skapar ett vattenflöde från älven genom sediment i magasinet.

Den centrala dricksvattentäkten har skyddsföreskrifter och ett skyddsområde som delats in i tre zoner. Primära skyddszonen täcker den del av grundvattenmagasinet där uppehållstiden för vattnet innan vattentäkten nås är mindre än 100 dygn. Sekundär skyddszonen omfattar den del av Umeälven från vilken en eventuell förorening snabbt kan transporteras till vattentäktsområdet. Även tillrinningsområdet för denna del av Umeälven ingår i området. Tertiära skyddszonen omfattar Umeälven med tillflöden upp till Bålforsdammen. Eftersom vattentäkten skyddas genom filtrering i grundvattenmagasinet och utspädning i älven har delar av tillrinningsområdet lagts utanför skyddsområdet.

Hot mot vattenskyddsområdena

Konkurrerande intressen som generellt kan utgöra hot mot grundvattnet inom skyddsområdena består av vägar och tillhörande trafik, industriell verksamhet av olika slag, bebyggelse med tillhörande anläggningar, jordbruk, djurhållning, skogsbruk, fritids- och rekreationsverksamhet med mera. Dricksvattentäkten i Lycksele hotas främst av vägar, järnväg och bebyggelse. E12:an som är en prioriterad väg för transporter av farligt gods går genom sekundära och tertiära skyddsområdet och strax utanför det primära skyddsområdet.

Uppströms gruvor med anrikningsverk kan utgöra hot om exempelvis dammar brister. Andra hot är ras, översvämningar attentat och sabotage. Tidigare har omfattande täktverksamhet av naturgrus samt ett tidigare asfaltverk funnits inom den sekundära skyddszonen. Verksamheterna avslutades för ett antal år sedan och efter det sanerades delar av området, då stora mängder bly upptäckts i marken. Planerade utvecklingsområden för bostäder vid Solsidan och Lugnet sker inom sekundär skyddszon för Lycksele vattenskyddsområde vilket ställer krav på försiktighet vad gäller schaktning, avlopp och dagvattenhantering.

Genom de vattenskyddsföreskrifter som upprättats för dricksvattentäkterna finns skydd som ska motverka risken för förorening av grundvattnet. Dispens från föreskrifterna eller tillståndsmedgivanden får inte beviljas om syftet med skyddet motverkas. Innan tillstånd eller medgivande beviljas ska myndigheten alltid samråda med Lycksele Vatten och Avlopp AB (LAVAB).

För några mindre vattenverk där skyddsområden och föreskrifter inte hunnit uppdateras är det angeläget att det arbetet fortskrider för att uppnå ett fullgott skydd. För att åtgärda läckage/förluster och förorening av dricksvatten via ledningsnätet finns en detaljerad förnyelseplan för de närmaste tre åren och en övergripande plan för de kommande 20 åren.

  • Samtliga kommunala dricksvattentäkter med en produktion som överstiger 10 m 3  per dygn ska senast år 2027 ha aktuella vattenskyddsföreskrifter och vattenskyddsområden.
  • Kommunen ska ta fram en VA-plan.
  • Nya täkter eller andra verksamheter som riskerar att försämra tillgången eller kvaliteten på grundvattnet ska inte tillåtas inom tillrinningsområde till regionalt viktiga grundvattenresurser.
  • Nya anläggningar ska ske med hänsyn till de restriktioner som finns för verksamheten inom skyddsområdena.
  • Vid upprättande av nya fritidsområden ska kommunen verka för att upprätta skyddsföreskrifter för vattentäkt/vattentäkterna inom dessa områden.
  • Vid ansökan om medgivande enligt vattenskyddsföreskrifterna ska tillsynsmyndigheten samråda med LAVAB.

Uppdaterad den 14 juni 2023