Till huvudinnehåll

Riksintresse för kulturmiljövård

Riksantikvarieämbetet är den myndighet som ansvarar för att peka ut kulturmiljöer av riksintresse.

Kulturmiljöerna av riksintresse ska bidra till att ge en bild av såväl landets som länets historiska utveckling. De representerar olika tidsepoker med exempelvis forntidsmiljöer, kyrkplatser, äldre industrianläggningar och miljöer präglade av samisk kultur och av jordbruksnäringar.

Kartan visar områden utpekade som riksintresse för kulturmiljövård.

 

Vindelälven

Vindelälven är ett riksintresse för kulturmiljövård på grund av sin älvdalsbygd med byamiljöer och öppna odlingslandskap vid en oreglerad älv samt lämningar från det tidigare skogsbruket i form av kolningsplatser, tjärdalar och flottningsanläggningar. Lämningar efter jakt (fångstgropar), efter tidigare kommunikationer (äldre vägar, färjeställen och broar) samt efter vattenkraftens utnyttjande (sågplatser, spånhyvlar och kvarnar). Människans avtryck i landskapet spänner över tiden från stenålder till våra dagar. Vid Vindelälven är Rusksele (1694) och Björksele (1704) de två äldsta bosättningarna inom Lycksele kommun.   

 

Stöttingfjällets översilningssystem och byar

Området är av riksintresse på grund av dess odlingslandskap i skogsbygd med bymiljöer och en mångfald av övervattnade våtslåttermarker som tydligt berättar om ängsbrukets betydelse och det intensiva nyttjandet av naturliga slåttermarker före jordbrukets rationalisering. Området omfattar en del av stöttingfjället samt de bebyggelsehistoriskt intressanta byarna Bjurträsk-Söderby, Fäbodliden och Vägsele. 

Bjurträsk-Söderby: Byn är en oregelbunden lidby, indelad i två bydelar. Den äldre och lägre belägna Bjurträsk i väster vid Bjurträsket och den yngre och högre belägna Söderby i öster. På utmarken söder om byn finns omfattande översilningsanläggningar för ängskultivering, främst i Norrån. Även minnen från äldre samisk kultur återfinns bland annat i Fäbodbrännan som är en gammal lappvall.

Fäbodliden: Byn Fäbodliden är en karaktäristisk lidby som utvecklades ur ett fäbodställe, insynat som nybygge 1789. Gårdarna ligger på rad längs byavägen. Den äldre bydelen innehåller kulturhistoriskt intressant och välbevarad bebyggelse, inklusive fägata med sommarladugårdare.

Vägsele: En fornlämningsmiljö bestående av ett flertal fångstgropssystem vid Granån där fynd av skrävsten tyder på förekomst av boplats från stenåldern. I området ingår även ett av Lycksele lappmarks första nybyggen i Vägsele, anlagt 1704.

 

Pausele-Pauliden

Pausele-Pauliden består av odlingslandskap med övervattnade slåttermarker med ett omfattande kanalsystem som visar på ängsbrukets intensitet och betydelse före jordbrukets rationalisering under 1800-talet. Området består av flera kilometerlånga kanaler och diken som grävdes för hand under 1840-talet för att leda vatten från bäckar till övervattning av slåttermyrar och strandängar. I området ingår även lämningar från flottningsepoken samt förhistoriska fångstgropssystem.

 

Örträsk

Örträsk är en by- och fornlämningsmiljö i skogsbygd i ett område där den agrara kolonisationen av Lycksele lappmark tog sin början under det sena 1600-talet. Uttryck för riksintresset är dess välbevarade bebyggelse i öppet odlingslandskap, lämningar från renskötseln i äldre tid genom visten, härdar med mera. Väster om sjön ligger ett område med fångstgropar, stenåldersboplatser och vattenledningar från ängsbruket av 1800-talstyp. I området ingår också Örträskdammen i Öreälven strax nedströms utloppet ur sjön, ett märkligt minne från flottningsepoken.

Områden med riksintresse för kulturmiljövård ska brukas på ett sådant sätt att dess värden bevaras. Mindre ingrepp får ske om det sker på ett varsamt och bevarande sätt. Åtgärder för att öka tillgängligheten är tillåtna om det görs på ett sådant sätt att områdets karaktär bevaras.

  • Riksintressen ska vara till gagn för samhället i stort och kommunen ska nyttja riksintressenas egenskaper och innehåll för att berika besöksnäringen och framhålla turistiska besöksmål.    
  • Vindkraftverk ska inte placeras så att de sänker det kulturella värdet inom områden för kulturmiljövård.  

Uppdaterad den 14 april 2023