Till huvudinnehåll

Riksintresse för mineralutvinning

I kommunen finns tre områden, Kristineberg, Svartliden och Fäboliden, utpekade som riksintresse för mineraler. Fyndigheter på dessa områden består av ämnen som SGU bedömer vara viktiga.

Kartan visar områden utpekade som riksintresse för mineralutvinning.

 

Kristineberg

Gruvverksamheten etablerades i Kristineberg på 1940-talet. Gruvan är idag en av Sveriges djupaste gruvor med drift under 1000 meters djup. De malmer som identifierats i området är sulfidmalmer med koppar, zink, guld, silver och bly. Mineralfyndigheterna i och runt Kristinebergsgruvan är viktiga från försörjningssynpunkt och representerar värden i miljardklassen. Riksintresset omfattar inga buffertzoner utan anses vara Kristinebergsgruvans naturliga fortsättning.

Riksintresset sammanfaller med tre naturreservat och biflöden till Vindelälven med skyddsstatus som Natura 2000-område.

 

Svartliden

Riksintresset ligger både i Storuman och Lycksele kommuner. Svartlidenfyndigheten hittades 1994 av mineraljägare. Malmfyndigheten innehåller metallen guld. Mineralfyndigheten har stor betydelse för landets försörjningsberedskap. Riksintresset ligger med närhet till Paubäcken som skyddas genom Natura 2000-område och naturreservat.

 

Fäbodliden

Inom riksintresset finns idag ingen aktiv gruvverksamhet. Områdets storlek uppgår till 257 hektar. Fyndigheten innehåller guld och i viss utsträckning även silver. Fyndigheten är viktig ur försörjningssynpunkt. Riksintresset sammanfaller med riksintresse för naturvård och biflöden till Öreälven som har status som Natura 2000-område. Mineralområdet ligger även i anslutning till riksintresse för kulturmiljö.

Mot bakgrund av det riksintresse för mineral som finns i Kristineberg och Svartliden där gruvdrift redan pågår och de potentiella arbetstillfällen som verksamheter kopplade till mineralbrytning kan ge är kommunen generellt positiv till fortsatt gruvdrift i dessa områden då de redan är påverkade. Dock anser kommunen att det krävs mycket noggranna, oberoende utredningar av vilka ekologiska, sociala och ekonomiska konsekvenser som utökad gruvbrytning skulle innebära. För Fäbodliden pågår slutförhandlingar för tillstånd till gruvdrift. Beroende på utgången där kommer kommunen att ta ställning till eventuell utökad verksamhet när så blir aktuellt.

I kommunen finns tre områden, Kristineberg, Svartliden och Fäboliden, utpekade som riksintresse för mineraler. Fyndigheter på dessa områden består av ämnen som SGU bedömer vara viktiga.

  • Planläggning och eventuell större exploatering som berör rennäringens riksintressen ska alltid föregås av dialog med berörd sameby och vid större ärenden också med Sametinget. 
  • Exploatörer ska ta tidig kontakt med samebyarna, senast samtidigt som kontakter tas med andra aktörer som markägare, för diskussioner om vilka störningar och ekonomiska förluster som kan uppstå för rennäringen, även sådana ekonomiska förluster som kan kompenseras. Åtgärderna ska också om möjligt belysas i förhållande till redan befintliga intrång inom samebyns marker för bedömning av kumulativa effekter.        
  • Riksintresse för det rörliga friluftslivet ska betraktas som områden där tystnaden är en viktig faktor. Vindkraftsparker som påverkar ljudnivån mer än 35 dBA inom riksintresset ska ej tillåtas. Vid prövning av andra typer av verksamheter ska den ekvivalenta ljudnivån 35 dBA inte överskridas i dessa områden klockan 18–06 kvällar och natt samt dagtid lördagar och helgdagar. 
  • Uppförande av ny bostadsbebyggelse ska inte tillåtas inom riksintresse för vindbruk och riksintresse för mineraler. 
  • När områden av betydelse för rennäringen berörs ska konsekvenserna för rennäringen och eventuella kumulativa effekter för berörda samebyar lyftas fram och hanteras

Uppdaterad den 14 april 2023