Till huvudinnehåll

Vatten och avlopp

Spolande vatten i tvättställ

Kommunen håller på att upprätta en vatten- och avloppsplan som kommer att vara ett kunskapsunderlag och vägledande i utveckling och underhåll av både befintlig och tillkommande infrastruktur. 

Avlopp

I kommunen finns en problematik kring överdimensionerade avloppsreningsverk där utflyttning skett från byarna. Kommunen planerar ombyggnation av ett antal avloppsreningsverk fram till 2030. Dessa är Örträsk, Rusksele, Knaften, Bratten, Tuvträsk, Kattisavan, Björksele, Vormsele och Kristineberg. 

Kommunala allmänna anläggningar för avlopp finns i Lycksele, Kristineberg, Vormsele, Björksele, Rusksele, Kattisavan, Bratten, Örträsk, Knaften, Tuvträsk, Busjön, Husbondliden, Betsele och Umgransele. I övrigt förekommer enskilda avlopp. Alla industriutsläpp leds till kommunens reningsanläggningar. Tillkommande industrianslutningar ska inte tillåtas om de riskerar att orsaka problem i reningsverket eller förorenar slammet.  

Utsläpp av avloppsvatten regleras i miljöbalken och dess förordningar. Enligt miljöbalken ska avloppsvatten avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. Det är förbjudet att utan tillstånd eller anmälan anordna ett avlopp eller ändra en befintlig avloppsanordning. I kommunen finns ingen känd övergödningsproblematik och utpekade områden med krav på hög skyddsnivå saknas. En bedömning görs i stället i det enskilda fallet och enskilda avlopp utformas och placeras utifrån de särskilda förutsättningarna på platsen. 

Genom tillsyn inventeras och åtgärdas enskilda avloppsanläggningar så att de inte ska orsaka skador på människors hälsa och miljö. 

Tillkommande bebyggelse i direkt anslutning till befintligt verksamhetsområde för vatten och avlopp ska, om det är tekniskt och ekonomiskt möjligt, upptas att ingå i verksamhetsområde för vatten och spillvatten eller ges möjlighet att ansluta till det allmänna vatten- och spillvattenledningsnätet genom att nya eller utökade verksamhetsområden skapas. Områden där allmänt vatten och avlopp avses att byggas ut är Nydala, Hedlunda, Furuvik-Karonsbo, Lugnet- Norrlunda, Solsidan samt Asptjärnsvägen.

Utanför detaljplanelagda områden ska tillkommande bebyggelse tillåtas endast i de fall avloppsvattnet kan infiltreras eller omhändertas på ett ur miljösynpunkt godtagbart sätt.

 

Dricksvattenförsörjning

Grundvattentäkterna utgör skyddsområden för vilka särskilda bestämmelser finns upprättade, bortsett från Busjön. I kommunen finns ingen reservvattentäkt eller utpekade potentiella platser för reservvatten. Mer information om skyddsområdena återfinns under  vattenskyddsområden. 

Det finns i dagsläget inga planer för att lösa behovet av reservvatten, men genom mobila vattenverk, så kallade vattentropp, går det att lösa. Detta utreds för närvarande av bland annat livsmedelsverket, MSB samt länsstyrelsen. Dessutom planerar kommunen att ta fram en nödvattenplan.

Utifrån kommande planering finns det i stor utsträckning tillräcklig kapacitet och fungerande infrastruktur. Kapaciteten är lösbar men kommer vid vissa fall kräva investeringar och kapacitetsökningar som kommer att kräva resurser av kapital. I närtid förväntas förutsättningarna inte förändras av ett förändrat klimat utan bedöms stabilt. LAVAB har identifierat potentiella riskfaktorer för förorening av vattentäkterna i form av miljöförstöring, utsläpp samt attentat och sabotage. För att skydda dricksvatten genomför det kommunala vattenbolaget, LAVAB, pågående uppdateringar av vattenskyddsområden samt skydd av vattentäkter, vattenverk, vattentorn och reservoarer genom lås, bommar, staket, larm med mera.

Kommunen har inte någon förvaltningsövergripande vattengrupp men vad gäller reservoarer, vattentorn på råvattentäkt i Lycksele centrum och i Björksele finns det nivåövervakning. Arbetet med en risk- och sårbarhetsanalys på kommunens nät pågår men det finns inte någon vattenförsörjningsplan eller några beredskapsplaner. Kommunen har som mål att ta fram en vattenförsörjningsplan. För översyn av ledningsnäten genomför LAVAB en detaljerad förnyelseplan för de närmaste tre åren och en övergripande plan för kommande 20års-period.

  • Enskilda avloppsanläggningars utformning ska inventeras fortlöpande och åtgärdas vid brister för att säkerställa att det inte har negativa effekter på hälsa och miljö. 
  • Skadliga eller miljöfarliga föroreningar ska inte tillföras avloppssystemet så att processerna i reningsverket störs och/eller slamanvändningen även i ett långt tidsperspektiv försvåras. Detta genom att tillämpa och följa kommunens ABVA.  
  • Kommunen ska ha beredskap att dimensionera vatten- och avloppssystemet för minst 15 000 invånare år 2050. 
  • Ny bebyggelse/nya detaljplaner ska lokaliseras till områden med förutsättningar för kommunalt VA genom anslutning till redan befintligt verksamhetsområde, utökning av befintligt verksamhetsområde eller på platser det är möjligt att skapa nytt verksamhetsområde.
  • Vid framtagande av ny VA-plan ska det framgå att kompletteringsbebyggelse ska följa byggnadsordningen och anvisningar för vatten- och avlopp.
  • Utanför detaljplanelagda områden ska tillkommande bebyggelse tillåtas endast i de fall avloppsvattnet kan infiltreras eller omhändertas på ett ur miljösynpunkt godtagbart sätt. 
  • Kommunen avser att åtgärda kommunala avloppsanläggningar med för låg eller för hög dimensionering och/eller för låg reningsgrad. 
  • Vattenförsörjning ska i första hand ske genom det kommunala vattenledningssystemet inom befintligt verksamhetsområde, utökning av befintligt verksamhetsområde eller skapa nytt verksamhetsområde. 
  • Uttag ur enskilda vattentäkter bör i första hand göras genom gemensamhetsanläggningar utanför verksamhetsområde.
  • Vid all planläggning samt prövning av ärenden ska alltid frågor om dricksvatten beaktas och prioriteras så att dricksvattenförsörjningen tryggas. 
  • Kommunen ska verka för att identifiera områden med hög skyddsnivå samt ta fram riktlinjer för VA-hantering inom dessa områden. 
  • Kommunen ska ta fram en VA-strategi innehållande VA-plan, vattenförsörjningsplan samt dagvattenstrategi med mål om att antas år 2023.
  • Kommunen ska under 2022 ta fram en nödvattenplan.

 

  • Kommunen ska lösa behovet av reservvatten genom mobila vattenverk, så kallade vattentropp.

 

  • Kommunen ska säkerställa kapaciteten för kommande planering genom investeringar och kapacitetsökningar där så krävs.

 

  • Vid anläggande av nyaavloppsanläggningar ska det säkerställas att recipientens förutsättningar inte försämras och, för att försäkra att miljökvalitetsnormerna för vattenförekomsten upprätthålls.

Uppdaterad den 11 maj 2023