Till huvudinnehåll

Vanliga frågor om fritidshem

Här hittar du svar på några vanliga frågor om fritidshem. 

 

Vad krävs för att få en fritidsplats, och hur ansöker jag?
Du kan söka fritidsverksamhet om du arbetar eller studerar. Barn till föräldralediga och arbetslösa har inte rätt till fritidsplats.

Lämna in ansökan så snart som möjligt. Ansökan hittar du via länken E-tjänster på denna sida.

Vilka tider får barnet vara på fritids?
Barnet får vara på fritids före och efter skolans slut, men endast utifrån det behov som föräldrar har utifrån sina arbetstider/studier. Huvudregeln är att den förälder som börjar sin sysselsättning senast på morgonen lämnar på fritidshemmet, och den som slutar först hämtar på eftermiddagen.

Vilka öppettider har fritidshemmen?
Fritidshemmen är öppna måndag - fredag mellan 06.00-18.00.

Om ditt barn även behöver omsorg på obekväm arbetstid kan även söka fritidshemsplats på obekväma tider. Då har barnet sin placering på skolans fritidshem under måndag-fredag dagtid, och är på OB-fritids på kvällar, nätter och helger. 

Hur fungerar det med inskolning på fritids?

Eftersom ett barn kan börja i fritidshem allt ifrån förskoleklassåldern till årskurs 6, kan det skilja sig mycket i hur barnets första tid på fritidshemmet ser ut. Utöver det har alla barn olika behov och behöver olika mycket tid och stöd för att känna sig trygga. Därför är det svårt att svara generellt på hur inskolningen ser ut. Detta är något som fritidshemmet i planerar utifrån barnens behov, med en strävan att alla barn ska få det stöd de behöver för att känna sig trygga. Vill man som förälder veta mer om hur det går till under den första tiden, kontakta fritidshemmet där barnet ska gå.

Kostar det något att ha en fritidshemsplats?

Ja, en avgift tas ut för fritidshemsplatsen. Information om avgifterna finns under länken Avgifter och taxor.

Kan man ha en fritidsplats enbart under skolans lov? 
Ja, det går bra att ansöka om s.k. lovfritids om behov bara finns under skolans lov. Lovfritids kostar 50:- per barn och dag. Ansökan görs i samma tjänst som den vanliga fritidshemsansökan.

Planering- och fortbildningsdagar
Fritidshemmen har stängt två dagar per läsår för att ge möjlighet till fortbildning för personalen. Inför stängning sker samråd med berörda föräldrar. De dagar som verksamheten hålls stängd, ger inte rätt till avgiftsreducering. Information om aktuella datum för planerings- och fortbildningsdagar skickas ut via Tempus och återfinns även i läsårstiderna.

Vad gäller vid uppsägning av platsen?
Uppsägningstiden är två månader från det datum uppsägningen kommer till kommunen. Barnet får nyttja platsen på fritidshemmet under uppsägningstiden. Avgift tas ut under uppsägningstiden. 

Vid arbetslöshet kan uppsägningstiden vara kortare. Ange att uppsägningen gäller på grund av arbetslöshet samt från vilket datum du blir arbetslös. Detsamma gäller om det föds ett nytt syskon i familjen. Då en förälder är föräldraledig upphör rätten till fritidshemsplats.

Uppsägning av platsen görs i e-tjänsten.

Kan kommunen säga upp platsen?
Ja, om plats erhållits utan att reglerna uppfyllts.

Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 1 september 2021