Till huvudinnehåll

Frågor och svar - Matavfall

Matrester till matavfallspåsen

Här har vi sammanställt vanliga frågor och svar gällande utsortering av matavfall.

Att vi ska sortera ut matavfallet är ett politiskt beslut som vi måste förhålla oss till och var skyldiga att införa och tillgodo hålla insamlingssystem för, gäller alla kommuner i Sverige.

När infördes matavfallsinsamling i Lycksele? 
Införandes succesivt under 2021. 

Vad gör jag om mina avfallspåsar fryser fast i kärlet?
Om dina matavfallspåsar fryser fast i kärlet så försök att skaka till kärlet lite varje gång du går ut med en ny påse. Det kan även hända att dina restavfallspåsar fryser fast. Sitter de hårt åt så peta till lite med ett kvastskaft så de lossar.

Får jag betala om en påse sitter fastfrusen i mitt kärl fast den inte följer med avfallsbilen?
Nej, det är bara avfallspåsarna som vi får med oss som kommer att komma på er räkning. Om någon avfallspåse har frusit fast i kärlet kommer den kostnaden på din räkning först den dagen då det ramlar ur. Läs mer nedan om hur vägnignen fungerar.

Lämna inte en matavfallspåse på fryshyllan vid tömningstillfället utan lägg ner den när du drar ut kärlet.

Hur fungerar vägningen av mat- och restavfall?

Avfallskärlet vägs tre gånger. Först vägs hela kärlet när avfallsbilen har tagit tag i det. Bilen tömmer matavfallet först och då håller en mekanisk arm för facket för restavfall. Kärlet vägs igen. Nu räknas det ut hur mycket matavfallet vägdes som tömdes. Alltså den mellanvikt som registreras (skillnaden mellan första och andra vägningen) hamnar på din räkning som matavfall.

Sedan töms kärlets restavfall och då är båda locken öppna. Vägning sker innan bilen ställer tillbaka kärlet och den vikten (skillnaden mellan andra och tredje vägningen) hamnar på din räkning som restavfall.

Så om någon avfallspåse har frusit fast i kärlet kommer den kostnaden på din räkning först den dagen då det ramlar ur.

Tänk även på att ta bort den snö som ligger på locket, den vill vi inte gärna ha in i matavfallet. Samt att den vikten kommer om den släpper från locket vid tömning att registreras på din räkning.

Papperpåse till matavfallet, varför har vi det?
I Lycksele valde vi att använda papperspåsar till vårt matavfall då vi inte vill bidra med att sprida plast i naturen. Varken bioplastpåsen eller majspåsen bryts ner ordentligt när matavfallet rötas och omvandlas till biogas, även om påsarna sägs vara komposterbara. Så tack för att du bara använder de papperspåsar som du får gratis av oss! De är komposterbara och godkända för en kravcertifierad rötningsprocess.

Varför ska jag sortera ut mitt matavfall? 
Det är ett politiskt beslut att alla hushåll och verksamheter i Sverige ska börja sortera ut sitt matavfall innan 2023. Miljömässigt är det en stor miljövinst att ta tillvara på matavfallet som kan omvandlas till både biogas och biogödsel. Biogas kan man bland annat köra bil på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat produceras.

Får jag kompostera mitt matavfall? 
Ja det får du efter en godkänd anmälan till Myndighetsnämnden. Och om du skulle få behov av vår service med insamling av matavfallet så finns den alltid där för dig att börja använda. Du kommer att få ett likadant kärl med två fack (ett för matavfall och ett för restavfall) även om du väljer att använda din egen kompost. 

Vad händer med matavfallet? 
Matavfallet levereras till en anläggning för rötning och omvandlas till biogas och biogödsel.

När vi sorterar ut vårt matavfall blir det en stor vinst för miljön! Biogas kan man bland annat köra bil på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat produceras.

Blandas inte matavfallet och brännbart ändå? 
Nej det kommer det inte att göra. Matavfall och brännbart avfall samlas in och behandlas separat. Matavfallet körs till en anläggning där biogas och biogödsel produceras, medan det brännbara avfallet körs till en annan anläggning för förbränning.

Hur viktigt blir det att sortera rätt? 
Det är viktigt att inget annat avfall än matavfall läggs i kärlet för matavfall, i det mindre facket på ditt svarta avfallskärl eller i det bruna matavfallskärlet. Annat avfall kan förstöra rötningsprocessen när matavfallet ska bli biogas och biogödsel.

Uppdaterad den 1 april 2025