Till huvudinnehåll

Matförråd inför kris

Kriser kan se olika ut. Några exempel är storm, elavbrott och vattenbrist. Om du och de i ditt hushåll kan klara er själva i en vecka vid en kris, så kan samhällets resurser gå till att hjälpa exempelvis äldre och sjuka.

På den här sidan får du exempel på matvaror som passar bra att ha i ditt matförråd hemma. Det är bra att ha tillräckligt mycket så att ni i ert hushåll klarar er i en vecka utan att handla.

Hur mycket mat behöver jag ha i mitt matförråd?
Anpassa ditt matförråd efter dig och ditt hushålls behov. Fundera över vad ni tycker om att äta och hur varierad mat ni vill ha när ni planerar er krismat.

En vuxen person med låg till medelhög aktivitetsnivå behöver ungefär 1800–2800 kcal per dag.
Energibehovet för barn och unga varierar mycket med åldern, allt från 1100 kcal per dag till 3000 kcal per dag. Glöm inte eventuell specialkost och allergier när ni planerar ert matförråd, samt om ni behöver särskild mat för småbarn eller mat till husdjur.

Vilken sorts mat passar i matförrådet?
Ett bra matförråd består av mat som

  • ger energi
  • du brukar äta och tycker om
  • kan tillagas snabbt eller kan ätas utan tillagning
  • inte kräver så mycket vatten
  • kan förvaras i rumstemperatur

Passa på att handla lite extra av sådana matvaror när du ändå köper mat. På så sätt skaffar du dig ett lager hemma. Då kan du även använda varorna i ditt matförråd i vardagen och sedan fylla på med nya. Men kom ihåg att varorna i ditt matförråd kan användas även om bäst före-datum har passerat, så länge förpackningen är oskadd. Titta, lukta och smaka - precis som med all övrig mat.

Tips: Använd och uppdatera ditt matförråd under Sveriges årliga beredskapsvecka.


Exempel på matvaror som kan vara bra att ha hemma

Torrvaror

  • Havregryn, rågflingor, vällingpulver eller frukostflingor
  • Snabbtillagad pasta, nudlar, matgryn eller ris
  • Pulvermixer som pulversoppa, potatismos, rotmos, pannkakmix, falafelmix
  • Torkade linser, exempelvis röda linser och andra linser med kort koktid.
  • Hårt bröd, kex och skorpor
  • Mjukt bröd med lång hållbarhet, t.ex. tortilla
  • Mandel, nötter eller frön
  • Torkad frukt
  • Choklad, energibars

 Konserver

  • Mjukost eller annat hållbart pålägg ex jordnötssmör
  • Kött- och fiskkonserver, till exempel köttfärssås, tonfisk, makrill i tomatsås, ravioli, laxbullar, köttbullar, kokt kött, chili con carne
  • Ätfärdiga bönor och linser
  • Vegokonserver baserade på till exempel sojaprotein eller vete
  • Soppkonserver
  • Tomat- och grönsakskonserver, grytbaser och pastasåser
  • Frukt- och bärkonserver
  • Sylt, mos eller marmelad
  • Fruktkräm, färdigblandad blåbärs- och nyponsoppa

Olja, smaksättare & bakprodukter

  • Olja, ättika och vinäger
  • Joderat salt, buljongtärningar, tomatpuré, olika smaksättare och kryddblandningar
  • Honung, socker
  • Mjöl, bakpulver och torrjäst

 Dryck

  • Vatten på flaska
  • Kaffe, te, kakaoblandning
  • Mjölk / vegetabilisk mjölkersättning (i pulverform eller UHT*)

Ultrahög temperaturbehandlad dryck (UHT) kan förvaras i rumstemperatur och har lång hållbarhet så länge som den är oöppnad.

Uppdaterad den 29 oktober 2024