Elda trädgårdsavfall
Så långt möjligt bör man undvika att elda trädgårdsavfall. Trädgårdsavfall kan antingen komposteras på den egna tomten eller lämnas till kommunens återvinningscentral. På det sättet kan man ta till vara på den resurs som avfallet är genom att bilda jordförbättringsmaterial samtidigt som man undviker onödiga utsläpp.
Trädgårds- och parkavfall som innehåller invasiva främmande arter måste hanteras på ett sätt så att de inte sprids. De ska därför inte komposteras.
Vad gäller enligt lag
Det är bättre att kompostera trädgårdsavfall men i vissa fall är det tillåtet att elda om man uppfyller följande:
- avfallet har producerats på fastigheten eller på närliggande fastigheter,
- eldning är en lämplig hantering,
- eldningen sker i mindre omfattning och på ett sätt som medför endast ringa eller helt tillfälliga störningar i närområdet, och
- eldningen inte strider mot kommunala föreskrifter.
- Under perioden 1 maj-30 september är det förbjudet att elda trädgårdsavfall inom detaljplanerat område enligt kommunens lokala hälsoföreskrifter.
Viktigt att tänka på
Viktigt att komma ihåg är att eldning kan leda till att elden sprider sig till byggnader eller till skogen. Gnistor sprider sig med vinden och har i ett flertal fall lett till att byggnader brunnit upp. Dessutom blir det ofta mycket rök från bränningen, vilket orsakar oönskade störningar för grannar.
Löv och gräs orsakar stora mängder rök, undvik att elda detta. Röken irriterar grannar och kan sätta sig i kläder på vädring. Om du trots detta vill elda bör du tänka på detta innan du tänder:
- Kontrollera att inte eldningsförbud råder genom att ringa 0950-162 11.
- Du får inte elda så att rök och sot stör närliggande byggnader eller allmän väg. Elden måste vara placerad på ett avstånd av minst 50 meter från andra byggnader och bostäder och minst 25 meter från skogen. Detta innebär att eldning i tätorten oftast inte är tillåten.
- Prata med grannarna på förhand och berätta att du tänker elda. Tänk på att vinden kan ändra riktning.
- Elda endast torrt trädgårdsavfall, till exempel ris, kvistar och grenar.
- Elda aldrig då det är torrt i marken eller om det blåser kraftigt.
- Om du tänker elda direkt på marken ska du göra det på en öppen plats där det inte finns risk för att elden ska sprida sig.
- Att elda direkt på berghällar kan medföra att stenen spricker sönder och är därför förbjudet.
- Bor du på landet har du i regel en lantbruksförsäkring där det kan det finnas säkerhetsföreskrifter som gör att försäkringen inte gäller fullt ut om du vållar brand genom att elda närmare en byggnad än 15 meter. Mer information kan ges av ditt försäkringsbolag.
- Det ska alltid finnas tillgång till vatten. Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands. Grova handskar och spade kan också vara bra om du ska hantera grövre avfall. Använd en kratta som inte smälter eller brinner om den används för att sprida kol vid bränning.
- Släck ordentligt och vattna igenom marken i och runt bränningsplatsen efter eldningen.
Uppdaterad den 13 februari 2025