Till huvudinnehåll

Alternativ

I en konsekvensbeskrivning ska olika alternativ beskrivas och bedömas.

Nollalternativet beskrivs som regel alltid och beskriver förväntad utveckling av kommunen om planförslaget inte genomförs. Utöver nollalternativet beskrivs planförslaget och översiktligt också de utvecklingsalternativ som valts bort under processens gång. 

 

Nollalternativet

Nollalternativet innebär att kommunen inte har någon reviderad eller antagen översiktsplan sedan aktualitetsprövningen 2009. De ställningstaganden och riktlinjer som då antogs kommer fortsatt att vara det underlag som ligger till grund för kommunens utveckling och ställningstaganden vid olika etableringar. En översiktsplan som inte är aktuell kan bli begränsande för kommunens utveckling.

Nollalternativet innebär att planen inte digitaliseras och visar inte på ett samlat sätt den övergripande utvecklingsinriktningen på karta.

 

Huvudalternativ

Huvudfokus för översiktsplanen är ett långsiktigt hållbart samhälle. Hållbarhetsperspektivet, såväl miljömässigt som socialt och ekonomiskt, genomsyrar hela planen. Fyra strategiska fokusområden har identifierats som särskilt viktiga i översiktsplanen. Fokusområdena är Attraktiv livsmiljö, Hållbara kommunikationer, Natur- och kulturmiljöer som tillgång samt Hållbar näringslivsutveckling. Översiktsplanen tar avstamp i fokusområdena med planering som syftar på en utvecklingstakt mot 13 000 invånare år 2040.

Huvudalternativet är moderniserad utifrån Boverkets ÖP-modell 2.1 och är därmed mer lättillgänglig för olika intressenter. Tydligare ställningstaganden gällande målkonflikter finns också i den nya planen. Några exempel på nya visioner som skiljer mellan nollalternativet och huvudalternativet är: nya utrednings- och utvecklingsområden för bostäder, industrier och elintensiva etableringar, laddstolpar och elektrifiering av tvärbanan, gång- och cykelväg mellan Lycksele-Bocksliden, Lycksele-Betsele, runt industriområdet Furuvik samt i Rusksele och Örträsk. Genom ställningstaganden föreslås maxavstånd mellan grönområden och bostadskvarter. Skolskogar och områden med höga natur- och rekreationsvärden undantas från exploatering.

 

Övriga alternativ

I ett tidigt skede har mer expansiva förslag i bebyggelseutvecklingen avfärdats. Bebyggelseutveckling längs med transportstråken var till en början önskemål eftersom infrastrukturen redan fanns och det medgav närhet till andra orter än Lycksele. Efter bedömning har förslagen plockats bort eftersom efterfrågan av nya bostäder inom dessa områden ej bedöms bli särskilt stor.

Föreslagna utvecklings- och utredningsområden för bostäder och industrier har efter samrådet reviderats och konsekvenserna har analyserats. Det har lett till att områdena fått nya avgränsningar eller i vissa fall helt tagits bort från planen. Två utredningsområden för elintensiva etableringar har tillkommit.

Specifika fritidshusområden pekades till en början ut men dessa har avfärdats då det för närvarande inte bedöms finnas någon stor efterfrågan. Fortsatt finns dock möjlighet att uppföra enstaka fritidshusbebyggelse men inget som kommunen aktivt planerar för.

Länge fanns frågan om revidering av LIS-områden med. Utifrån läget med nytt lagförslag samt att LIS-områden bör ses utifrån en långsiktig planering så har befintliga områden fått finnas kvar som tidigare utan förändringar i riktlinjer eller utpekade områden.

Uppdaterad den 3 mars 2023