Till huvudinnehåll

Metod

Ekonomisk-, ekologisk och social hållbarhet

Syftet med hållbarhetsbedömningen är att i alla led integrera sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv i planeringen och beslutsfattandet så att en hållbar utveckling främjas.

Syftet är vidare att identifiera och beskriva de direkta och indirekta effekterna av den planerade markanvändningen och dess inverkan på miljö, samhällsekonomi och folkhälsa.

Arbetet med den nya översiktsplanen påbörjades våren 2020. Samtliga av kommunens verksamhetsområden och bolag har involverats och haft möjlighet att påverka innehållet i översiktsplanen. WSP som kommunens externa partner har bidragit till processen i form av bollplank och processtöd. Samebyarna har bjudits in till möten under processen.

Samrådstiden pågick december 2021 – februari 2022. Ett flertal yttranden och synpunkter inkom från myndigheter, företag, organisationer och privatpersoner. Synpunkterna har noterats eller inarbetats i planen. I somliga fall har det lett till nya ställningstaganden och justering av utvecklingsområden. Hållberhetskonsekvensbeskrivningen har tydliggjorts och omarbetats utifrån ändringar i planen.

Varje utvecklingsförslag av bostads- och industriområde har fått en utförligare konsekvensbeskrivning. Hållbarhetsbedömningen har varit en integrerad del i översiktsplaneprocessen sedan hösten 2020. Ett första avgränsningssamråd genomfördes med Länsstyrelsen oktober 2020 och därefter hölls ett uppföljande samråd i april 2021.

Styrgruppen bestående av politiker, samhällsplaneringschef och kommunchef har fått genomföra viktning av vilka hållbarhetsaspekter de värderar högst.

Konsekvensbedömningarna har utgått från översiktsplanens utvecklingsinriktning och ställningstaganden. Som underlag för bedömningarna har planer, kartunderlag och andra myndigheters vägledande underlag använts. 

Genom bedömningsprocessen har berörda fått komma till tals och olika alternativ har vägts mot varandra. Ett alternativ som är viktigt samhällsekonomiskt kan i vissa fall ha fått väga tyngre än de miljömässiga och sociala värdena samt omvänt att sociala och miljömässiga värden ibland vägt tyngre.

 

Identifierade områden att förbättra

WSP genomförde tidigt i processen intervjuer bland tjänstepersoner och politiker för att identifiera viktiga områden att genomlysa och förbättra. Flera av de identifierade förslagen har inarbetats i planen. Infrastruktur lyftes som en viktig fråga. Bättre möjligheter till cykel- och gångstråk i tätorten efterfrågades. Samtidigt framhölls att det redan finns goda möjligheter till cykling genom ett väl utvecklat gång- och cykelvägnät. Elektrifiering av järnvägen lyftes som en möjlighet till hållbara transporter.

Målgruppen efterlyste bättre bussförbindelser mellan flygplatsen och resecentrum i syfte att minska enskilda transporter. Utbyggnad av laddinfrastruktur och fortsatt bredbandsutbyggnad var viktiga förbättringar att beakta. Hållbart resande och rekreation som mervärden när förändringar genomförs och tillgänglighet till offentliga miljöer för att säkra trygghet för alla oavsett förutsättningar var ytterligare aspekter som togs upp.

Risken för översvämningar lyftes som viktigt att ta hänsyn till bland annat till följd av de förväntade klimatförändringarna.

Folkhälsa, attraktiva boenden och grönområden har av politiken lyfts som det viktigaste för ett mer hållbart Lycksele. Arbetstillfällen har också nämnts som viktigt.

Uppdaterad den 11 maj 2023