Till huvudinnehåll

Inledning

Alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunens yta.

Översiktsplanen är inte bindande men ska ge vägledning om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den bebyggda miljön ska brukas, utvecklas och bevaras. Översiktsplanen är ett strategiskt dokument för kommunen, men kan också användas av verksamhetsutövare som bakgrundsmaterial vid lokalisering av miljöfarliga verksamheter. 

Från och med valet år 2022 ersätts aktualitetsprövning av översiktsplaner med krav om att kommunfullmäktige ska ta fram en planeringsstrategi varje mandatperiod. Strategin ska antas senast 24 månader efter ordinarie val. I en planeringsstrategi ska fullmäktige ta ställning till kommunens fortsatta arbete med översiktsplaneringen och till översiktsplanens aktuali­tet. Plane­ringsstrategin som är mer framåtsyftande ska medverka till en ökad konti­nuitet. Det krävs inte något särskilt samråd eller någon miljöbedömning av planeringsstrategin.

Denna rapport utgör en hållbarhetsbedömning med integrerad MKB (miljökonsekvensbeskrivning) enligt PBL (Plan- och bygglagen) och MB (Miljöbalken). Hållbarhetsbedömningen innehåller det lagstadgade kravet i en MKB och belyser och bedömer dessutom de sociala och ekonomiska konsekvenserna. Genom att beskriva och ta hänsyn till de ekologiska, sociala och ekonomiska konsekvenserna skapas en mer holistisk förståelse för hur utvecklingen kan komma att påverka kommunen. Den ekologiska bedömningen berör främst naturmiljö, vatten, jordbruk och klimatpåverkan. Den sociala bedömningen handlar till stora delar om välbefinnande, påverkan på människors hälsa, jämställdhet och rättvisa. Den ekonomiska bedömningen utgår från en långsiktig ekonomisk resurshushållning. 

Uppdaterad den 3 mars 2023