Till huvudinnehåll

Handel och kommersiell service

Uteservering

Lycksele tätort är historiskt sett en handelsstad. Tätortens lokalisering  gör att service och centrumfunktioner inte vänder sig enbart till den lokala befolkningen utan även till boende och besökare inom regionen. 

Antalet butiker inom dagligvaruhandeln har succesivt minskat i hela kommunen, både i tätorten och på landsbygden. Lanthandel finns i Rusksele, Kattisavan och Örträsk. Även i Kristineberg finns lättare utbud av dagligvaror. Dagligvarubutikerna utgör stommen i den kommersiella servicen utanför tätorten och tillhandahåller ofta ett brett utbud av varor och service. 

För att Lycksele ska fortsätta vara affärscentrum i inlandet krävs det en livskraftig handel som svarar mot efterfrågan på utbud och service. E-handel har redan fått och kommer fortsättningsvis att ha stor betydelse för handeln. I en kommun som Lycksele kan möjligheten att kombinera E-handel med fysisk butiksverksamhet vara ett sätt att behålla sällanköpshandel på orten. Kommunens strategi för att möjliggöra handel på ett flexibelt sätt återfinns i LUS/Tillväxtplan.

Mindre livsmedelsbutiker/servicebutiker ska ha möjlighet att lokalisera sig i och i närheten av bostadsområden i tätort men även på landsbygden.  Servicebutiker på landsbygden är i många fall nödvändiga för att upprätthålla en rimlig samhällsservice för invånarna och därmed en levande landsbygd. Av det skälet anses servicenoderna vara samhällsviktig verksamhet och kommunen ska verka för att skapa goda förutsättningar för fortsatt drift av dessa verksamheter.

  • För att inte konkurrera med centrumhandeln ska kommunens externa  handelsområden primärt innehålla handel med skrymmande varor eller
    verksamheter som på grund av buller, utformning eller storlek inte passar i centrum.
  • Kommunen ska ha en planberedskap för handel, både i centrum och tätortens ytterområden. Centrumutvecklingsplanen utgör strategidokument för kommunens planering i centralorten.
  • Vid befintliga handelsplatser ska tillgängligheten för gång-, cykel- och
    kollektivtrafik prioriteras.
  • Centrummiljöerna i Lycksele tätort och i servicenoderna ska stärkas genom förtätning och ombyggnation i syfte att skapa ett större kundunderlag och attraktivare centrummiljöer. Kommunens implementering redogörs för i Centrumutvecklingsplan

Uppdaterad den 11 maj 2023