Till huvudinnehåll

Besöksnäring

Små kåtor på Hawaiiudden

Besöksnäringen är en växande näring i kommunen. Antalet besökare är stort sommartid och med fler och bättre möjligheter till vinteraktiviteter väntas antalet besökare att öka även under vintersäsongen. Besöksnäringen bidrar positivt till övriga näringar som exempelvis handeln.  

Lycksele har flera större besöksmål, däribland Gammplatsen med Skogs- och
samemuseet, Skogsmaskinmuseet, Margaretakyrkan, samisk kultur och  många byggnader med kulturvärde, samt Lycksele djurpark, Ansia Badpark och underjordskyrkan i Kristineberg.  

Kommunen har fina skoter-, kanot- och vandringsleder samt skidanläggningar.  Skidanläggningen Tannen har ett stort och varierande  skidspårsystem samt en multifunktionsbana och bedöms bidra till att Lycksele kan konkurrera med andra orter när det gäller att arrangera SM och andra stora tävlingar.  

Jakt och fiske bedöms också ha stora utvecklingsmöjligheter inom kommunen. Särskilt värdefulla sportfiskevatten med naturbestånd finns bland annat i Vindelälvssystemet, Öreälven och Paubäcken

Lycksele är i och med Vindelälven-Juhttátahkka en del av ett biosfärsområde. Inom detta område sker en samverkan mellan olika aktörer för att skapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar för framtiden. I biosfärsområden pågår samverkan för att utveckla hållbara lösningar för framtiden, såväl ekonomiska som ekologiska och sociala. Både för oss som lever nu och för kommande generationer. Biosfärområden innebär inga nya restriktioner, begränsningar eller inskränkningar. Genom samarbeten mellan olika aktörer kan vi i stället hjälpas åt att stärka områdets bärkraft. Det handlar om att tillsammans stödja, bevara och utveckla människors livskvalitet och den rika och unika naturen och kulturen i Vindelälven- Juhttátahkka så att alla kan leva, uppleva och bra i såväl stad som landsbygd, idag och i framtiden. Detta viktiga arbete görs över kommun- och länsgränser.

Markområden som disponeras för besöksändamål är också intressanta för rennäringen, och fritidsintressen. Ofta sammanfaller dessa intressen på ett förenligt vis. Om så inte är fallet krävs prioriteringar. Information om hur kommunen prioriterar där intressen sammanfaller finns under Riksintressen.

Besöksnäringens utvecklingsmöjligheter ska stärkas genom samarbete med lokala entreprenörer samt samebyarna och kommunen ska verka för att fler upptäcker Lycksele som besöksmål genom att medverka på mässor och andra sammanhang.

  • Vid planläggning eller hantering av lovärende inom riksintresset för rennäringen eller där ett anspråk från rennäringen är konstaterad remitteras berörda samebyar.
  • Besöksintensiva arrangemang ska planeras på ett sådant sätt att det ska vara enkelt ta sig till och från platsen oavsett förutsättningar och med lösningar som inte uppmuntrar ett ökat bilresande.
  • En strategi för besöksnäring ska tas fram och revideras minst en gång varje mandatperiod.

Uppdaterad den 11 maj 2023