Till huvudinnehåll

Verksamhetsområden (industri, hantverk, logistik)

Lycksele kommun har ett diversifierat näringsliv med stor andel tillverkande industrier främst inom bearbetning av trä och metall. Kommunens etablerade  tillverkningsindustriområden är lokaliserade främst till Furuvik,  Lilltjärns  industriområde, Rusksele samt Hedlunda.  

Under arbetet med översiktsplanen har ett antal områden bedömts som lämpliga industrier. Dessa har samlats i mark- och vattenanvändningskartan för utredning. Utredningsområden gäller för områden där det finns oklarheter och motstående intressen som behöver utredas mer grundläggande innan det går att avgöra om exploatering är möjlig. Områdena går även att se i kartan nedan.

Utredningsområden för industri är Furuvik, Rusksele och Hälsingfors.

Lycksele kommun har pekat ut ett område som utredningsområde för elintensiv verksamhet vid Tuggens kraftstation. Kommunen anser att området har potential för elintensiva verksamheter som kräver anslutning till högspänningsledningar, samtidigt som man bedömer att området behöver utredas vidare innan det kan säkerställas att det är lämpligt att utveckla med hänsyn till andra intressen. Kommunen har också pekat ut området Forsdala för elintensiva etablering. Detta utreds närmare i hållbarhetskosnekvensbedömningen.

För Lycksele flygplats finns lagakraftvunna områdesbestämmelser som visar områden som berörs av hinderytor samt bestämmelser för bebyggelse med mera i anslutning till flygplatsen. Dessa områdesbestämmelser ligger till grund i den fysiska planeringen.

I närheten av flygplatsen finns ett utredningsområde för industri, där flygplatsens intressen är överordnade vilket gör att utformning ska ske på ett sådant sätt att det inte inskränker på flygplatsens intressen. Utredningsarbete pågår för att undersöka lämpligheten att utöka verksamheter inom Flisen och Skogsbacka.

  • Befintliga och planlagda verksamhetsområden för industri och företagsverksamheter prioriteras framför etablering av nya områden.
  • Nya områden för industri och företagsverksamheter ska i första hand placeras i områden med god infrastruktur och i anslutning till redan befintlig industri.
  • I områden med småhusbebyggelse ska stor restriktivitet råda för etablering av industri och företagsverksamheter för att minska risken för störning.
  • Kommunen ska verka för och ha beredskap för små- och storskalig etablering genom att planera för nya siter.
  • Kommunen ska i samband med framtagande av detaljplaner tillämpa
    skadelindringshierarkin (se bild under Boende och bebyggelse) för alla relevanta ekosystemtjänster och vid påtaglig skada på naturmiljön vidta
    kompensationsåtgärder. 
  • När ett intrång eller skador inte kan uppvägas genom kompensation på grund av den påverkade naturmiljöns känslighet och/eller oersättlighet ska området inte tas i anspråk.
  • Ny bebyggelse bör inte tillåtas inom 30 meter från järnväg för att säkerställa utrymme för räddningsinsatser om det skulle ske en olycka samt för att möjliggöra en viss utveckling av järnvägsanläggning. Verksamhet som inte är störningskänslig och där människor endast vistas tillfälligt, så som parkering, garage och förråd kan finns inom 30 meter från spårmitt, dock med hänsyn till möjligheter för framkomlighet för räddningsinsatser samt för möjligheterna att underhålla järnvägsanläggningen samt bebyggelsen.

Uppdaterad den 14 juni 2023