Till huvudinnehåll

Livsmedelsförsörjning

Byggnad och växtlighet på Gammplatsen

Ett av människans mest grundläggande behov är tillgången till livsmedel.

Intresset för närproducerad mat med hög kvalitet och smak har ökat de senaste åren och ett oroligare säkerhetspolitiskt läge har ökat medvetenheten om betydelsen av en lokal och nationell livsmedelsförsörjning. En ökad produktion av livsmedel bidrar till flera mervärden lokalt och framför allt till fler arbetstillfällen och hållbar tillväxt i hela Västerbotten. Jordbruket i länet
genererar redan idag ett stort antal arbetstillfällen. Företagen som förädlar livsmedel bidrar dessutom med nästan lika många arbetstillfällen och jobben i livsmedelsnäringen kan bli fler.

Dessutom stärker mat med lokal prägel besöksnäringen. Med en ökad produktion och konsumtion av mat från Västerbotten kan jobben bli fler både på landsbygden och i staden. 

I Lycksele ska det vara lätt att vara primärproducent och producera livsmedel i enlighet med gällande regelverk, avseende djuromsorg, miljö och människors hälsa. Kompetensförsörjning för branschen behöver stimuleras liksom förmågan att stärka innovationsförmågan i hela livsmedelskedjan.

  • Kommunen ska verka för kompetensförsörjning hos producenter inom branschen för livsmedelsförsörjning.
  • Kommunen ställer sig positiv till ökade etableringar av matproducenter.
  • Kommunen ska arbeta för att stärka innovationsförmågan i hela livsmedelskedjan.

Uppdaterad den 11 maj 2023