Till huvudinnehåll

Vatten

Utsikt över fors

Vatten är en av Lycksele kommuns viktigaste naturresurser för djur- och växtliv. Inom kommunen finns cirka 2000 sjöar och tjärnar som är större än en hektar, samt många vattendrag i varierande storlekar.

Avrinningen i kommunen sker via tre större nederbördsområden som avvattnas av Öre älven, Umeälven och Vindelälven. Kommunens vattenmiljöer har stora värden för naturvård, kulturvård och friluftsliv. Sjöar och vattendrag nyttjas för exempelvis bad, fiske, paddling, promenader, naturupplevelser och annan rekreation.

Lyckseles vatten ska förvaltas för att trygga dess värde som naturresurs för både djur- och växtlivet. Vattens betydelse för samhällsekonomin, för drickförsörjningen och som hållbar energikälla ska värnas.

En hållbar användning av vatten som resurs innebär att vattnets ekologiska och kemiska kvalité inte får försämras. Kommunen arbetar systematiskt med bedömningar och åtgärder för att bibehålla detta och vid behov uppnå vattenstatus enligt miljökvalitetsnormerna. 

EU beslutade i oktober 2000 om ett ramdirektiv för vatten, vilket har implementerats i svensk lagstiftning genom miljökvalitetsnormer (MKN) för vatten. Målet är att alla ytvattenförekomster ska ha god kemisk status och god ekologisk potential och att statusen inte får försämras. För grundvattenförekomsterna är målet god kemisk och god kvantitativ status. Framtida generationers tillgång till rent vatten ska inte försämras genom dagens användande.

Gemensamt för de tre stora vattendragen i kommunen, Öreälven, Umeälven och Vindelälven är att den ekologiska statusen påverkas av vattenkraft samt att den kemiska statusen bland annat påverkas av föroreningar som PBDE och kvicksilver från långväga lufttransporter.

Sjön Hornträsket samt Vormbäckens vattensystem är kraftigt påverkade av gruvverksamheten i Kristinebergsområdet och är därför förorenade av tungmetaller.

Grundvattenförekomsterna i kommunen uppvisar god kemisk status och kommunens dricksvattenförsörjningskapacitet är god. 

Mer detaljerad information om statusklassningar, riskbedömningar, påverkanskällor och åtgärder finns i  VISS kartgalleri. 

Kommunen ska arbeta utifrån Bottenvikens åtgärdsprogram 2021–2027 där det framgår vilka åtgärder som behöver genomföras. Åtgärderna handlar om genomförande av förvaltningsövergripande vattenplanering, tillsyn av miljöfarlig verksamhet, förorenade områden, jordbruket och att planering måste bedrivas på ett sådant sätt att den bidrar till att miljökvalitetsnormerna kan följas. Konsekvenserna för vattenmiljön och möjligheterna att upprätthålla MKN måste utredas vid fortsatt planarbete och exploatering, inte minst inom vattenskyddsområde och andra känsliga områden. Exempelvis kan nya avloppsanläggningar och hårdgjorda ytor påverka vattenkvalitén.

Kommunen är idag sammankallande för Vattenmyndighetens lokala nätverk i form av VRO 10 samt VRO 11. Kommunen planerar att etablera en sektorsövergripande vattengrupp samt medverka i nätverket inom Vattenråden. 

Du kan läsa mer om miljökvalitetsnormerna i Hållbarhetskonsekvensbeskrivningen under  Miljökvalitetsnormer - Vatten  och  Vattenmiljö. 

Det storskaliga skogsbruket påverkar vattenförekomsterna genom uttransport av material och förändrade hydrologiska förhållanden. Kommunen har tagit ställning till att följa mångbruksplanen och på så sätt bedriva ett naturvårdsanpassat skogsbruk. Genom att lämna fuktstråk/raviner och skogsmiljöer närmast strandzonerna opåverkade från skogsbruk skyddas vattendragen.

Flottningsrensningar och vägtrummor med mera har påverkat vattendragen negativt. Genom att driva och delta i olika projekt samt stötta lokala aktörer kan kommunen bidra till återställningsåtgärder.

Inom kommunen har vattenkraftregleringar medfört en kraftig negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Störst påverkan har regleringen av Umeälven haft, men även den oreglerade Vindelälven är påverkad av kraftverket i Stornorrfors i Umeå.

Inom kommunen finns åtta vattenkraftanläggningar. Rusforsen, Bålforsen, Betsele, Hällforsen och Tuggensele ligger i Umeälven. I Öreälven finns två mindre anläggningar, Brattfors och Storforsen. I ett biflöde till Öreälven, Vänjaurbäcken, finns ett minikraftverk. Kommunens outbyggda vattendrag är en stor resurs och har ett mycket högt skyddsvärde.

Genom hushållningsbestämmelserna i MB 4 kap är nationalälven Vindelälven och Öreälven med biflöden skyddade mot etablering av vattenkraftverk, vattenreglering eller vattenöverledning för kraftändamål.

Ett omfattande arbete med omprövning av vattenkraften har påbörjats nationellt och förväntas pågå under en 20-årsperiod. Målet är att uppnå största möjliga vattenmiljönytta samtidigt som en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel bibehålls. I miljöprövningen beaktas gällande tillstånd, miljökvalitetsnormer, områdesskyddsbestämmelser, elberedskap och dammsäkerhet samt aspekter som kan bli aktuella i det enskilda fallet.

Vattenkraftverk inom kommunen påbörjar omprövning senast 2024–2027 beroende på avrinningsområde. Ansökningar om omprövning i Öreälvens avrinningsområde ska vara inlämnat senast 2024. Eftersom kraftverken finns inom ett Natura 2000-område följs prövningen av krav enligt art- och habitatdirektivet och återkallelse av tillstånd kan bli aktuellt.

Kommunen ställer sig i övrigt generellt positiv till effektivisering av befintliga vattenkraftverk där vattendragen redan kraftigt påverkats och om miljökvalitetsnormer, lokala planer för grönstrukturer och områdesskydd kan uppnås. Kommunen ska verka för att fiskvägar tillskapas där så är rimligt och de biologiska effekterna är motiverade.

  • Kommunen ska etablera en sektorsövergripande vattengrupp samt medverka i nätverket inom Vattenråden, vilket är en direktlänk in till Vattenmyndigheten.
  • Kommunen ska aktivt genomföra åtgärder för att höja den ekologiska statusen genom olika miljöåterställningsprojekt, t ex dammutrivningar, omlopp, miljöåterställning i rensade vattendrag inklusive lekbottnar och återetablering av naturligt förekommande bestånd. Åtgärderna bidrar till att nå miljökvalitetsnormerna för vatten.
  • Kommunala dricksvattentäkter ska ha aktuella vattenskyddsföreskrifter.
  • Nya bostadsområden ska försörjas via det kommunala dricksvattennätet.
  • Förhållningssättet gentemot värdefulla kulturmiljöer i närheten av vatten är att dessa ska bevaras och förvaltas så att de kan upplevas även av framtida generationer. 
  • Kommunen ska i samband med planläggning och prövning av ärenden medverka till att miljökvalitetsnormer för vatten uppnås och att möjligheterna att nå en miljökvalitetsnorm inte försvåras.
  • Kommunen ska verka för att omprövning och annan prövning av vattenkraftverken leder till åtgärderför att uppnå eller bibehålla gynnsam bevarandestatus i Natura 2000-områden och att villkor beslutas som inte försämrar vattenmiljön eller äventyrar möjligheten att nå en miljökvalitetsnorm.
  • Kommunen ska aktivt delta i prövningsgrupper för omprövning av vattenkraften och verka för största möjliga vattenmiljönytta utan att äventyra fortsatt nationell god tillgång till el från vattenkraftverk.
  • Nya överfarter över vattendrag ska inte utgöra vandringshinder för organismer som lever i och nära vatten

Uppdaterad den 11 maj 2023