Till huvudinnehåll

Ekosystemtjänster

Kvinna arbetar i rabatt på torget

Ett av överrsiktsplanens övergripande mål är en hållbar tillväxt.

En avgörande del för att uppfylla det målet är att vi integrerar den gröna infrastrukturen och dess nyttor, så kallade ekosystemtjänster, med övrig fysisk planering. I såväl stad som på landsbygden förser växter och djur vårt samhälle med mängder av tjänster och produkter som bidrar till skapandet av väl gestaltade, attraktiva och klimatstryktåliga boendemiljöer. Utformningen av bebyggelse och grönområden inom såväl stadsmiljöer som på landsbygden ska göras på ett sätt som maximerar ekosystemtjänsternas bidrag vilket utreds för de specifika områden i respektive plan- eller lovärende.

Kommunens intention under planens genomförande är att utveckla ett hållbart samhällsbyggande genom att integrera ekosystemtjänster och tillvaratagandet av dessa inom planering, byggande och förvaltning av densamma i den byggda miljön. Genom tydliga ställningstaganden kan både privata personer och kommunens verksamheter få stöd kring bedömningar i lov och planläggningsärenden.

 

En kommun som byggs Naturligt från grunden behöver en bra ekologisk grund. Här är det viktigt att värna växt- och djurlivets habitat och möjligheter till ekologiskt samspel och upprätthållande av de naturliga kretsloppen är avgörande i dessa ekosystem. Stödjande ekosystemtjänster är bland annat energi- och materialflöden så som till exempel vattnets kretslopp, fotosyntesen, kvävets kretslopp samt nybildande av jord och biologisk mångfald.

 

 

Försörjande ekosystemtjänster är tjänster som är ett direkt resultat av naturens arbete. Exempel är bland annat den mat vi får från djur och växter, färskvatten, förnybara bränslen och genetiska material. De utgör samhällets resursbas. En hållbar kommun är en sådan där naturen får bidra med fysiska tjänster under de mest gynnsamma villkor möjliga.

I det öppna landskapet erbjuder naturen Lyckselebor möjlighet till matförsörjning genom odling, djurhållning, fiske och jakt. Naturens hydrologiska ekosystem är viktiga som källor för lagring, rening och reglering av kommunens dricksvatten.

Naturen försörjer oss med vatten för våra grödor och aktiviteter ämnade att skapa trivsamma boendemiljöer. Utöver det utgör växter och djur viktiga källor för råvaror och material som virke, leder, biokemikalier och gödsel. I Lycksele som på många andra ställen i Sverige utvinns energi från biologiska restprodukter för värme och bränsle. Allemansrätten säkrar tillgängligheten för alla att inte bara vandra fritt utan även ha med sig en korg för bär och svamp.

Kulturella ekosystemtjänster är alla typer av immateriella funktioner som naturen tillhandahåller. Olika upplevelsevärden, naturens betydelse för människors hälsa och kognitiva utveckling, rekreation och estetiska värden är olika exempel. Grönska och natur gynnar fysisk aktivitet som motion, lek och friluftsliv. Det främjar också hälsa, välbefinnande och mental återhämtning.

Dessutom kan det ge inspiration, kunskap och förståelse för ekosystemens samband och betydelse för människan. Natur och grönområden erbjuder mötesplatser för människor av olika bakgrund och åldrar och kan dessutom bidra till den lokala identiteten och är en del av kulturarvet. Det offentliga rummet och dess gestaltning blir därför en avgörande faktor för god folkhälsa som är ett av de övergripande målen i kommunens vision och mål.

Genom en stadsplanering som bygger på bevarande och närhet till grönska och naturen erbjuds en arena för motion, lek och friluftsliv inom räckhåll oavsett var man befinner sig i kommunen. Lycksele kommun är omgiven av gröna områden som ger möjlighet till vandring, motion och återhämtning.

Andra delar i det offentliga rummet såsom friluftsområden och det kulturella landskapet höjer estetiska värden i våra boendemiljöer och uppmuntrar till social interaktion. 

Ekosystemtjänster som är reglerande innefattar alla de tjänster som produceras via naturens egen reglering av kritiska processer, genom att till exempel rena luft och vatten, reglera lokalt och globalt klimat, förhindra översvämningar och jorderosion och pollinera grödor och vilda växter.

Träd i en stad kan ha en reglerande funktion gällande luftrening samt buller- och klimatreglering. Växter kan också utgöra skydd mot och kontroll av erosion. Den största utmaningen för Lycksele är att hantera de skyfall som väntas komma i och med klimatförändringarna.

Dagvattenhanteringen kommer behöva öka och mängden hårdgjorda ytor utgör då ett problem. Genom att planera för gröna ytor i staden ökar markens möjlighet att ta upp, kvarhålla och filtrera vatten. Grönska i staden hjälper även till att rena luften från föroreningar samt minska påverkan av buller.

  • Kommunen ska utreda möjligheten att skapa kolonilotter i de centrala lägena inom Lycksele tätort och servicenoderna.
  • Utveckla ett hållbart samhällsbyggande genom att integrera ekosystemtjänsterna och tillvaratagandet i planering, byggande och förvaltning av den byggda miljön i Lycksele stad och de mindre tätorterna.
  • Testa ett pilotområde i ett mindre kvarter där ekosystemtjänster och dess nyttor ska få genomslagskraft i samband med nybyggnation.

Uppdaterad den 11 maj 2023