Till huvudinnehåll

Digital infrastruktur

Kablar

Den digitala infrastrukturen är en viktig del av samhällets tekniska försörjningssystem och är avgörande för att upprätthålla likvärdig service inom hela kommunen.

I en till ytan stor landsbygdskommun som Lycksele är såväl bostadsbebyggelse som den digitala infrastrukturens tillgänglighet avgörande för etableringen av verksamheter.

Tillgång till områdesnät och ortsammanbindande nät blir allt viktigare för invånarna i kommunen då flera tjänster blir tillgängliga i bredbandsnäten. Lycksele kommun har i likhet med övriga kommuner i länet tagit ett stort ansvar för att bygga bredbandsnät. Följden har blivit att kommunen har bredbandsnät som täcker prioriterade delar av centralorten och större orter utanför centralorten.

I Lyckseles Bredbandsstrategi har kommunens befintliga IT-infrastruktur beskrivits på ett övergripande sätt samt pekat ut områden som är prioriterade för en fortsatt utbyggnad av bredbandsnätet.

 

Kommunen arbetar efter regeringens bredbandsmål

Regeringens bredbandsmål till 2025 är att 98 procent bör ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s, resterande 1,9 procent bör ha tillgång till åtminstone 100 Mbit/s, och 0,1 procent minst 30 Mbit/s. Målet är inkorporerat i Lyckseles strategi för utbyggnad av den digitala infrastrukturen.  

Under 2012–2014 utökades stadsnätet i tätorten kraftigt genom köp av Skellefteå Krafts fibernät och kanalisation i kommunen. 98 procent i staden har tillgång eller närhet till fiber och cirka 60 procent utanför tätort och småort. Det finns expansionsmöjligheter i de mindre orterna. Näten har i de flesta fall tillkommit i samarbetsprojekt där kommunen svarat för material och projektledning medan befolkningen i byarna ställt upp med en stor mängd ideellt arbete. Bredbandsnäten i Västerbotten kan beskrivas i två nivåer:

  • ortssammanbindande nät som till vissa delar och genom samverkan bildar ett regionalt nät som täcker hela länet. 
  • områdesnät som täcker en by eller ett område.

I dagsläget innehar kommunen en ”monopolställning” gällande bredband och kommunen ser gärna att flera lokala aktörer och föreningar kommer med för att driva utvecklingsarbetet. Den utspridda behovsbilden över hela kommunen erbjuder stora möjligheter för entreprenörer. 

 

Uppdaterad den 14 juni 2023