Till huvudinnehåll

LONA-projekt

bild på vatten fiskespö och kanot

I Lycksele pågår det flera lokala naturvårdssatsningar (LONA-projekt).  

Projekten drivs av olika föreningar men Lycksele kommun är en sammanhållande länk och kontaktperson mot Länsstyrelsen. Det är Länsstyrelsen som delar ut projektmedel från Naturvårdsverket till olika satsningar.

Målsättningen med lokala naturvårdssatsningar är att genomföra miljöinriktade åtgärder som höjer Lyckseles natur, kultur och folkhälsa. Kontakt:  greger.jonsson@lycksele.se

Mer om de olika projekten

Lycksele leden                                                                                     
Uppskyltning av Lyckseleleden längs sträckorna
Centrum- Berglunda - Ansia - Hotell Lappland - Djurparken – Gammplatsen
Vid behov och efter säkerställande av naturvärden och ev kultur- och fornlämningar enklare markarbeten som grusning så att ledsträckorna blir vandringsklara.

Båtplats Gammplatsen:
Lycksele FVO ansvarar för att anlägga brygga och nedfart för båt på Umeälven vid Gammplatsen i anslutning till strandpromenaden. Båtplats Gammplatsen har inväntat färdigställandet av strandpromenaden och har därför fått förlängning godkänd av Länsstyrelsen-men enligt ordförande för FVO så kommer båtplatsen att bli färdig under hösten.

Orienteringskarta Berglunda: 
Lycksele orienteringsklubb tar fram en detaljkarta som kan användas av såväl orienterare som skogsintresserad allmänhet.

Vargrumpans vandringsled i Kattisavan:
Renovering av fiskekoja för övernattning, Broöverfart, två platser, Röjning och spångning av led, minst Informationsskyltar om natur och kulturvärden

Återvätning våtmarker Toskbäcken:
Återvätning av 160 hektar våtmark, Återmeandring av delsträcka i Toskbäcken, Förberedelsearbete inför genomförande av åtgärder, Uppföljning med hjälp av ljudboxar

Återvätning Norrmyran-Rismyran
Projektet sker på initiativ av SCA där gamla skogdiken fylls igen. Den ursprungliga våtmarken återskapas vilket ger ökad biologisk mångfald och ökar den vattenlagrande kapaciteten i marken, vilket minskar risken för snabba, stora vattenflöden.

 

Fiskevårdsbidrag Länsstyrelsen

Restaurering Storbäcken i Kattisavan
Kattisavans FVO är initiativtagare och medel har sökts från Länsstyrelsens fiskeenhet. Syftet är att återställa bäcken efter flottningsrensningar, genom att återställa uppschaktat stenmaterial. Grävning avses påbörjas under september - ifall allt går enligt plan.

HaV: Vattenråd 10 och 11
Informationsprojekt "Hållbara ekosystem i Ume- och Vindelälven".
Föreläsningsturné längs Ume/Vindelälven för att diskutera fiske och fiskevård i samband med varmare klimat.

Kontakt:  greger.jonsson@lycksele.se

LONA.png

Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 12 september 2024