Till huvudinnehåll

Anpassad måltid

Har en elev etiska, ideologiska eller medicinska skäl kan kommunens kostenhet erbjuda anpassad målitd i samverkan med skola, elevhälsa och dig som vårdnadshavare.

Exempel på anpassaningar är vegansk kost, ingen blodmat eller en mer fast matsedel för fastare struktur och förutsägbarhet för eleven.

Till skillnad mot specialkost krävs inget krav på intyg för anpassad måltid. Men en ansökan måste skickas in via blankett då det är rektorn på varje skola som beslutar och bjuder in till samråd. 

Skolmåltiden täcker endast en del av dagsbehovet av näring och energi. För de som har önskan eller behov av en fast matsedel görs även en kompromiss med kraven på näringsriktig mat och behöver kompletteras med frukt och grönt från salladsbordet.

För skolelever med behovsanpassade måltider erbjuder Lycksele kommun i första hand en fast femdagarsmeny med alternativa maträtter. Förutom denna femdagarsmeny är elever med behovsanpassade måltider också alltid välkomna att äta av maten som erbjuds i den vanliga serveringen. 

Veckomeny 

  • Måndag: Köttbullar, makaroner 
  • Tisdag: Fiskpanett, potatis 
  • Onsdag: Varmkorv, makaroner 
  • Torsdag: Stekt kyckling, ris 
  • Fredag: Köttfärssås, spagetti 

Skulle inte heller dessa maträtter fungera finns möjlighet att beställa pannkaka eller potatisbullar. 

Sammanfattat innbär det att maten

  • alltid ser likadan ut
  • alltid smakar likadant
  • består av rena icke ihopblandade komponenter
  • Måltiden serveras komponentseparerat, inklusive sås.

Observera att veckomenyn för anpassad måltid är en kompromiss med kraven på näringsriktig mat och behöver alltid kompletteras med frukt och grönt från salladsbordet.

Förutom denna femdagarsmeny är elever med behovsanpassade måltider också alltid välkomna att äta av maten som erbjuds i den vanliga serveringen. 

Avanmälan

Utöver att skicka in ansökan om anpassad måltid, behöver du som vårdnadshavare också avanmäla anpassningen om behovet upphör. Om maten inte hämtas upp under två veckor i följd, kommer elevhälsan följa upp behovet.

Uppföljning

Behovet av anpassad måltid ska följas upp årligen i samråd med rektor och elevhälsa och du som vårdnadshavare. 

Förändringar

Viktigt att komma ihåg att det kommer att behövas skickas in en ny ansökan om ditt barn byter skola eller går mellan något av dessa årskursbyten:

  • Förskoleklass till årskurs 4
  • Årskurs 6 till årskurs 7
  • Årskurs 9 till gymnasiet

Det är rektorn för den kommande årskursen eller programmet som fattar beslut.

Vid vegansk kost är det viktigt att tillgodose att ditt barn får vitamin B12 och D-vitamin som tillskott eller genom berikade produkter.

Övriga näringsämnen att vara uppmärksam på är riboflavin, kalcium, järn, selen, zink, jod, omega 3-fettsyror och protein.

Skolmåltiden täcker endast en del av dagens totala energi- och näringsbehov.

Om ditt barn behöver ytterligare anpassning av lunch, frukost eller mellanmål kan det göras i samråd med dig och ditt barn, skolans elevhälsogrupp och ansvarig på kostenheten.

Elevhälsogruppen eller skolans rektor hjälper också till om ditt barn behöver hjälp med anpassning av miljön där ditt barn äter. 

Kontakta sidansvarig: Webmaster

Uppdaterad den 11 december 2024