Till huvudinnehåll

Försörjande naturintressen

Barn som fiskar

Försörjande naturintressen, som jakt, fiske och bär- och svampplockning är en stor fritidssysselsättning i Lycksele kommun.

Inom kommunen bedrivs idag organiserad jakt inom avgränsade jaktområden. Det finns också utvecklingsmöjligheter för jaktturism.

Många av kommunens strömmande vatten och sjöar utnyttjas flitigt av fiskeintresserade. Andelen fritt strömmande vatten i kommunen har minskat, och för att kunna behålla strömfisket är det nödvändigt att skydda de strömmande vatten som återstår.

Strömlevande fiskarter har trängts hårt av tidigare skogsbruk/flottning samt vattenkraftutbyggnad. Lax och havsöring är av särskilt skyddsvärde. Övriga intressanta fiskarter är stationär öring, harr och gädda. Samtliga dessa arter som nämnts har stor betydelse för utvecklingen av såväl fritidsfiske som turistbaserat fiske.

Under senare decennier har åtgärder genomförts för att återställa strömmande vattendrag, där stora insatser har gjorts i Vindelälven, men även i Paubäcken. I Öreälven med biflöden pågår omfattande restaureringar som drivs av Länsstyrelsen i samarbete med berörda kommuner.

Nedan följer en sammanfattning av de olika vattensystemens utmaningar kopplat till fiske och kommunens mål för dem. 

Vindelälven är idag ett av länets bästa laxvattendrag och den utvecklingen ska fortgå. Stor uppmärksamhet ska ägnas de problem som förhindrar en sådan utveckling, främst överfisket i södra Östersjön samt Stornorrfors, som tillsammans eliminerar cirka 75 procent av Vindelälvens laxstam. Vindelälvens havsöring är idag närmast utrotad och ett omfattande projekt har igångsatts under 2016 i syfte att återetablera havsöringen i sidovatten till älven.

Fisket längs Vindelälven är välorganiserat och upplåtelse för fiske sker till allmänheten genom förrättade fiskeförvaltningsorganisationer. Samordning av fisket i hela Vindelälvens vattensystem sker genom Ume/Vindelälvens Fiskeråd som är en paraplyorganisation för fiskerättsägareorganisationerna. Fiskerådet bildades redan på 1980-talet i syfte att samordna fiskevård, fisketillsyn, forskning, utbildning, opinionsbildning, marknadsföring och information i Ume/Vindelälvssystemet.

Värdefulla vattensystem är hela Vindelälvens och Öreälvens avrinningsområde.

Detta vattensystem är, vad gäller huvudfåran, närmast totalförstört när det gäller reproduktion av öring, beroende på att forssträckorna försvunnit. Under 2016 bildades en samarbetsförening längs hela älven i syfte att genomföra projekt med avsikt att höja älvens ekologiska status. Föreningen drivs i samverkan med kommuner, fiskevårdsområden, Naturskyddsföreningen, Umeå Universitet och övriga lokala intressen.

I Umeälven är samtliga kvarvarande strömmande vattendrag värdefulla. Sidovatten som Paubäcken och Rusbäcken är mycket viktiga ur fiskesynpunkt eftersom dessa idag är de viktigaste refugerna vad gäller reproduktion av kvarvarande Umeälvsöring. De är också viktiga miljöer för fiskare som efterfrågar strömmande vatten i kommunen.

Dessa små sidovatten tål inte ett högt fisketryck utan måste behandlas varsamt med en aktiv fisketillsyn och en hög nivå avseende fiskeregler. Åtgärder som syftar till en effektiv och biologiskt korrekt förvaltning av kommunens strömmande vattendrag bör prioriteras.

Detta är ett vattendrag som har stor potential. I detta system har öringen närmast försvunnit, bland annat beroende på förstörelse av livsmiljö i samband med flottning samt att ett stort antal vandringshinder, i form av vägtrummor, har stängt av viktiga sidovatten. Länsstyrelsen driver ett projekt där återställningsarbeten efter flottledspåverkade delar av Öreälven pågår. Genom projektet återförs allt upprensat sten- och blockmaterial tillbaka till vattendraget.

I samband med återställandet av vattendrag har många flottledslämningar och strandanknutna stenåldersboplatser gått förlorade. Det är kulturlämningar som berättar om en central del av kommunens historia. Därför bör det längs de vattendrag där återställande planeras och som ännu inte är inventerade genomföras en inventering och dokumentation av befintliga flottledslämningar och andra kulturlämningar. Därefter kan en bedömning av vad som ska värnas göras i samråd mellan expertis inom naturmiljö och kulturmiljö.

Värdefulla vattensystem är hela Vindelälvens och Öreälvens avrinningsområde.

Under senare år har gäddfiske i Västerbottens inlandskommuner attraherat en allt större andel internationella fisketurister. Särskilda insatser har genomförts i olika projekt i syfte att utveckla denna turism. Boendemöjligheter (småskaligt, god standard, vattennära) utgör en hämsko. I syfte att sätta ett ljus på regionens fiske så är det viktigt att medverka i olika former av gemensamma, kommunövergripande fiskesatsningar.

  • Avverkning, dikning, anläggande av enskilda vägar med mera får inte ske på sådant sätt att fiskebestånden kommer till skada. Detta gäller främst de strömmande vattendragen.
  • Planläggningen eller ärende om lov ska inte negativt påverka vattenområden av stort värde för friluftslivet och fisket. Skyddsbehovet gäller främst strömmande vattendrag.
  • Vid ny exploatering ska särskild hänsyn tas till vilda bestånd av lax, öring och harr.
  • Kommunen ska arbeta med beståndsvård, förvaltning och miljöåterställning i kommunens tre älvar med sidoflöden.
  • Längs de vattendrag där återställande planeras och som ännu inte är inventerade ska genomföras en inventering och dokumentation av befintliga flottledslämningar, stenåldersboplatser och andra kulturlämningar.
  • I samråd med lokala övergripande aktörer som Föreningen Samverkan Umeälven, Ume/Vindelälvens Fiskeråd samt VRO 10 och 11, verka för miljöåterställning och ekologisk förbättring av vattendrag och sjöar.
  • Utveckla och uppmuntra lokala initiativ och organisationer, i syfte att ha god lokal förankring samt att föra vattenmiljöfrågor framåt.
  • Verka för en ökad fisketuristisk utveckling i kommunen genom att delta i regionala utvecklingsprojekt samt att öka tillgängligheten genom olika informationsåtgärder.
  • Verka för att kommunens fiskevårdsområden ges stöd och möjligheter att utveckla sina områden i syfte att öka kommunens attraktivitet.
  • Att tillsammans med Ume/Vindelälvens Fiskeråd och övriga kommuner längs Vindelälven samarbeta för utveckling av älvens laxartade bestånd.

Uppdaterad den 11 maj 2023