Till huvudinnehåll

Lycksele tätort

Inom tätbebyggelsen prioriteras vidareutveckling och komplettering av befintlig bebyggelse utan att viktiga grönområden tas i anspråk. 

Med viktiga grönområden avses områden som i kommunens grönstrukturplan redovisas som klass A eller B. Grönområdena är viktiga för stadsbilden, klimatanpassning, rekreation och den biologiska mångfalden. Särskilt värdefulla är miljöer som innehåller en kombination av vatten- och landmiljöer.

De gröna korridorerna binder samman stadens gröna delar och bör löpa såväl horisontellt som vertikalt genom staden. Boverket rekommenderar att avståndet till bostadsnära natur aldrig ska överstiga 300 meter vid planering av nya områden. 

Vid komplettering är det viktigt att bebyggelsen anpassas till den omgivande bebyggelsens arkitektur och formgivning. Kulturhistoriska, estetiska och miljömässiga värden, materiella såväl som immateriella, i befintliga miljöer ska tas tillvara och förstärkas. Kulturmiljön har betydelse som tillväxtfaktor och kan vara avgörande för om man vill bo kvar i en bygd. Forskning visar att välvårdade kulturmiljöer är eftertraktade boendemiljöer.  

Renovering av befintliga bostadsfastigheter kräver mindre energi än nybyggnation. Det finns exempel som visar att bevarande av fastigheter kan innebära en energieffektivisering jämfört med att bygga nytt. Renovering med hänsyn till kulturvärden innebär också ofta återbruk, vilket i sin tur innebär hushållning med resurser i form av råvaror och energi.  

Utmaningen att balansera högre tätheter med bebyggelsens övriga kvaliteter erbjuder en arena för kreativitet. Kommunens långsiktiga ambitioner och förhållningssätt i frågor om arkitektur- och stadsbyggnadsfrågor med mål om omsorgsfull stadsplanering och väl gestaltade livsmiljöer kommer att redogöras för i den nya arkitekturstrategin som arbetas fram som led i arbetet med övergripande styrdokument inom samhällsplaneringen.  

Utpekade utvecklingsområden för bostäder är Solsidan, Furuvik, Nydala, Hedlunda samt Lugnet. Konsekvenser som kan komma av utveckling av dessa områden hanteras i hållbarhetskonsekvensbeskrivningen.

  • Kulturhistoriska och estetiska värden i befintliga miljöer ska tas tillvara och förstärkas. Arkitektur, formgivning och design ska prioriteras i den fysiska planeringen.  
  • Flerbostadshus ska så långt det är möjligt förses med gemensamhetslokaler och en gemensam bostadsgård med goda vistelsevärden.  
  • Flerbostadshus ska placeras och utformas med hänsyn till områdeskaraktär och med avseende på trygghet, skala och materialval.        
  • Det ska finnas en planberedskap för bostäder i attraktiva lägen, till exempel nära vatten eller med vackra vyer.   
  • Utbyggnad av bostäder ska i första hand ske i Lycksele tätort eller de utpekade servicenoderna, genom komplettering och funktionsblandning. I de fall ny mark tas i anspråk för bostäder ska kopplingar till befintlig bebyggelse och goda kommunikationsstråk beaktas. 
  • Nya bostadsområden ska utformas på ett sätt så att det gynnar den biologiska mångfalden genom skapande av öppna dagvattenytor, plantering av buskar och träd och genom att lämna mer gröna områden.  
  • Kommunen ska i samband med framtagande av detaljplaner tillämpa skadelindringshierarkin för alla relevanta ekosystemtjänster och vid påtaglig skada på naturmiljön vidta kompensationsåtgärder.        
  • När ett intrång eller skador inte kan uppvägas genom kompensation på grund av den påverkade naturmiljöns känslighet och/eller oersättlighet ska området inte tas i anspråk.       
  • Vid ekologisk kompensation ska det leda till positiv ekosystemtjänstnytta utöver det som skulle skett om kompensationen hade uteblivit.       
  • I ett exploateringsskede ska den sökande ta ansvar för att ta fram och bekosta utredningar samt förslag till och genomförande av kompensationsåtgärder som en del av kostnader för detaljplan.      
  • För att säkerställa kompensation för de detaljplaner där det är aktuellt ska markanvisningsavtal alternativt exploateringsavtal tas fram i samband med detaljplaneprocessen.        
  • Förtätning/Komplettering av bebyggelse ska ske utan att klass A och B områden i grönstrukturplanen tas i anspråk.        
  • Vid all planering av mark och vattenanvändning ska tillgängligheten till natur- och kulturområden för friluftsliv tillses genom gröna korridorer.       
  • Grönområden ska prioriteras nära skolor, förskolor och andra viktiga samhällsfunktioner som exempelvis äldreboenden. Avståndet till närmiljöer ska inte överstiga 50 meter. 
  • Vid planering av nya bostadsområden ska behovet av bostadsnära natur inom 300 meter tillgodoses.  
  • Seniorboenden samt lägenheter anpassade efter den äldre målgruppens behov ska tillskapas för att uppmuntra en flyttkedja så att villor blir tillgängliga på marknaden.     
  • Inga nya bostäder eller annan bullerkänslig bebyggelse får uppföras inom flygplatsen bullermatta. Buller ska inte överskrida 55 dBA FBN och 70 dBA maximal ljudnivå vid en bostadsbyggnads fasad. 

Uppdaterad den 14 juni 2023