Till huvudinnehåll

Boendeattraktivitet

Boendeattraktivitet handlar om att skapa boenden som tilltalar de som bor i Lycksele och lockar de som skulle kunna tänka sig att flytta hit. Demografisk balans handlar om att befolkningens ålder ska vara jämnt fördelad mellan invånarna.

Här beskrivs planförslagets påverkan på boendeattraktivitet och demografisk balans. Bedömningarna utgår från:

  • Tillgång till rätt typ av boende
  • Möjligheter till inflyttning från andra kommuner

Nuläge

Åldersfördelningen i kommunen är jämn, med en viss övervikt i de äldre åldersgrupperna. Den långsiktiga utvecklingen av detta är en åldrande befolkning i mindre kommuner, särskilt i inlandskommuner. År 2017 är andelen 60 år och äldre cirka 31 procent av den totala befolkningen i kommunen, strax under en tredjedel.

Utifrån dialogmaterial från bostadsförsörjningsprogrammet kan sägas att åldersgruppen 65+ efterfrågar 2: or och 3: or, ca 55–80 kvadratmeter. Om det tillskapas gemensamhetsutrymmen och uthyrningslägenheter (för ex besökanden) så kan lägenheten minskas i storlek. När de pratar om gemensamhetsutrymmen definieras det som ett utrymme att vistas i tillsammans, dricka kaffe, läsa tidningen, kanske läsa en bok från en gemensam bokhylla etcetera. Möjlighet till träningsrum och bastu är något som gruppen också lyfter fram. De medverkande ser sig gärna boende i byggnader som är något lägre, helst två-trevåningshus för att få en naturnära känsla. 

I åldersgruppen 30–64 år önskade en del flytta till en hyresrätt eller bostadsrätt. Dessa var främst i åldersgruppen 51–64. En del önskade flytta från sin villa i tätorten till landsbygden. På frågan om vart nyproducerade lägenheter ska lokaliseras framkommer flertalet önskemål, men ofta förekommande är det centrala läget. En genomgående trend är en önskan om närhet till naturen, och fler tar upp detta som anledning till varför de vill att flerbostadshus utlokaliseras till landsbygden. På frågan om var de skulle kunna tänka sig att bygga en villa framkommer det älvsnära och naturnära läget.  

För åldersgruppen 18–30 år beskrevs bland annat närhet och läge, låg kostnad och social samlevnad som viktigt. Det som kunde utvecklas var utbudet av lägenheter i tätort, särskilt i mindre storlek. Standarden på befintliga lägenheter önskades också utvecklas. Flera utvecklingsförslag uttryckte att det bostadsutbud som finns inte passar, lägenheterna är i fel storlek, för dyra eller är otillgängliga. Bland annat efterlyses studentpriser för ungdomar samt en förenkling av befintliga kösystem.

För personer som flyttar till Lycksele är majoriteten barnfamiljer eller vuxna i barnafödande ålder. Behovet för denna målgrupp är oftast villor. För att locka dessa att flytta till platsen bör attraktiva och/eller relativt billiga boenden erbjudas. Älvs- och naturnära lägen kan kompensera för en ökad kostnad medan villor på övriga platser kan locka till exempel personer från Västerbottens kuststäder genom ett lägre pris.

För att tillse dessa önskemål samt skapa förutsättningar för personer från andra kommuner att flytta till Lycksele krävs en ökad byggnation av lägenheter, gärna i lägre byggnader för att skapa en flyttkedja där äldre lämnar sina villor och flyttar till lägenheter där deras sociala behov tillgodoses. För ungdomar krävs billiga lägenheter vilket kan vara en större utmaning då nyproducerat ofta får en högre prislapp. Ett alternativ där är att renovera och anpassa befintliga lägenheter. Tillskapandet av ny bebyggelse bör ske på attraktiva lägen vilket enligt dialogmaterialet är naturnära och älvsnära. På så sätt får de som bor i Lycksele möjlighet till attraktiva boenden och det tillskapas möjligheter för personer utanför kommunen att hitta ett passande boende, antingen genom tillskapande av byggbara tomter i attraktiva lägen alternativt genom att en flyttkedja skapas då fler lägenheter produceras och de som flyttar dit lämnar en villa efter sig. 

Att tillskapa attraktiva boende som lockar personer utanför kommunen att flytta till Lycksele bidrar till att upprätthålla en demografisk balans

Tidigare gällande översiktsplan hanterar inte den här frågan.

 

Konsekvenser

I planförslaget hanteras attraktivt boende och demografi. Planförslaget tar hänsyn till önskemål från bostadsförsörjningsprogrammets dialogmaterial bland annat genom att säkerställa en variation av upplåtelseformer så att det byggs så väl villor som lägenheter av olika storlek, att planberedskapen stärks för attraktiva lägen så som älvsnära samt att det tillskapas boenden som tilltalar den äldre målgruppen.

 

Förslag till åtgärder

Flerbostadshus ska så långt som möjligt förses med gemensamhetslokaler och en gemensam bostadsgård, samt säkerställa närheten till grönområden, vilket i stor utsträckning säkerställer önskemålen från åldersgruppen 65+. Det som inte hänsyntas i förslag till översiktsplanen är sådant som inte hanteras i en översiktsplan.

Genom att säkerställa planberedskap för attraktiva siter samt attraktiva boenden uppmuntras en balanserad demografi då en åldrande befolkning tillsammans med en positiv nettoinflyttning av barnfamiljer bidrar till det. 

Uppdaterad den 7 mars 2023